Nevetséges Tesla

A modern autózás talán egyik legnagyobb úttörőjének látszik Elon Musk cége, a Tesla Inc. Az eddig tökéletesnek tűnő mesterterv 2.0 akkora sikert hozott a vállalatnak, hogy pár napig ők voltak a legértékesebb autóipari cég. De miért is ennyire jók?

A Tesla legelső autója, a Roadster egy kis sportautó volt, ami az elektromos hajtásnak köszönhetően hihetetlenül ment, ám  hatótáv még nem volt teljesen tökéletes. Viszont az ebből származó bevétel elég volt annyi K+F tevékenyégre és szponzor gyűjtésre, hogy elkészülhetett a következő.

Model S névvel jelent meg a sedán, ami a megváltást jelentette azoknak, akik környezetbarát módon, luxusautót szerettek volna. Sok vád érte a Teslát, hogy az autó belseje nem eléggé fényűző, ám ha megnézünk például egy hasonló árkategóriás BMW-t vagy másik márkát, nem sok különbséget látunk. És a Model S mellett szól még az elektromos hajtás, ami olcsó fenntartást tesz lehetővé — bár ez ilyen drága autók tulajdonosainál nem szokott releváns lenni — sőt, ez ritkább, mint a német vagy egyéb társak....

Az SUV-k elterjedését aztán a Tesla sem hagyta annyiban, és jött is a Model X. Aki hallott már a Tesla márkáról, biztos vagyok benne, hogy találkozott a Falcon Wing doors kifejezéssel is, ami ennek az autónak a védjegye. Csodásan kidolgozott és kivitelezett autóról beszélünk természetesen most is. És tt is és a Model S-nél is elmondható, hogy a hatótáv probléma megoldódott, mivel az akkuk már közel 500 kilómétert bírnak.

És a napokban krült ki a piacra az első, tömeggyártásos Tesla a Model 3. Ez a relatíve olcsó autó (Amerikában 35 ezer dollár az alapár, ez nagyjából 10 millió forint) lesz a remények szerint a "népTesla", a kocsi, ami megváltja a benzingőzös világunkat. Reméjük így is lesz.

És amiről a cikk a címét kapta: a LUDICROUS mód. Egyszerűen fogalmazva ez a Tesla "sport" feliratú gombja. Ám ha az ember ezt megnyomja, az autó teljesen átalakul. 2,7 másodperc alatt gyorsul az álló autó 100 kilóméter/órás sebességre. Élesebbé válik a kormány is, tehát a kezelhetőség megnő. Ahogy a videó is mutatja, a legjobb vezetési élményt adja az autó. És teszi mindezt környezetbarát, 0 károsanyag kibocsátással. Nagy rajongója vagyok ugyan a V6, V8, V12 motoroknak, de remélem, hogy ez a jövő, amit Musk nem csak megálmodott, de létre is hozott, hamarosan elér Magyarországra is.