2017. július 27. 10:36 - Zöld Intézmény

az Apple és a Birodalom kapcsolata

Aki látott valaha Star Wars filmet tudja, hogy a Birodalom vezetői bizony az egész világot uralni akarták. Nem riadtak vissza a nagy, kemény, mások szerint ostobaságnak mondható lépésektől sem. Nem emlékeztet ez minket valamelyik cégre, és annak ikonikus, előző vezetőjére?

Steve Jobs-ot a maga idejében sokak őrültnek gondoltak. De igaza lett. Eddig rengeteg dologban. Jobsnak köszönhetjük az egeret — nem ő találta fel, de a használati értékét ő látta meg —, neki köszönhetjük az okostelefonokat, az iPodokat, a tableteket és persze a teljes Mac családot. Emellett meg jósolta azt is, hogy az Adobe Flash programnak hamarosan vége, és lám, az Adobe bejelentette, hogy 2020-ban befejezik a projektet.

A hasonlóság tehát magáért beszélt már akkor is. És akkor nem is gondoltunk még bele a birodalom szép, letisztult, fehér katomáiba, a Stormtrooperekbe. Bár ők inkább a cég kreatív igazgatóját, Johny Ive-t inspirálták, a The Verge értesülései szerint. 

Az AirPods, azaz az Apple vezeték nélküli fülese és a rohamosztagosok sisakja közötti hasonlóság talán elsőre nem egyértelmű, ám ha megnézzük mégegyszer és mégegyszer a fenti képet már kezdjük látni, hogy tényleg lehet benne valami. De Ive és a Star Wars kapcsolata nem ér itt véget. 

Johny, mint annyian, hatalmas SW függő. JJ Adams, a film 7. részének, az Ébredő Erő főgonosza, Kylo Ren fénykardja a designer hatására lett ilyen. Ive szerint ugyanis a fénykardok csodásan megmunkált, precíz eszközök.  A Kylo kezében láthatónál azonban a kard éle nem olyan egyenes, sokkal kevésbé bír művészi értékkel, mint inkább a brutalitás jegyeivel. Sok rajongó fel is háborodott miatta. De lássuk be, a film maga nagyon jó lett! 

Tehát az Apple bizony a Sithek oldalán van, legalábbis ami a design részt követi. És  belegondolunk, az új TouchBar-ral ellátott MacBook Pro —Kylo kardjához hasonlóan— hatalmas ellenszenvet váltott ki még a nagy Apple hívekből is. Az USB C portok használata merész lépés, mivel jelenleg az eszkközök nagy része nem rendelkezik ilyen csatlakozóval, tehát mindenképpen átalakító szükséges. De ki tudja mit hoz a jövő, lehet, hogy az Apple jól ismert jós tehetsége ismét segíti őket, és idővel az a gép lesz az, ami vezette a forradalmat. Bár hozzá tartozik a dologhoz, hogy a géppel más gondok is voltak, de most emeljük csak ezt ki...

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr412693783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akut schizo effektív pszichózis 2017.07.28. 08:58:39

" Eddig rengeteg dologban. Jobsnak köszönhetjük az egeret — nem ő találta fel, de a használati értékét ő látta meg —, neki köszönhetjük az okostelefonokat, az iPodokat, a tableteket" igazából már létező dolog volt mind, amiket felsoroltál, Jobs és az Apple rakta úgy össze őket, hogy divatot teremtett velük.

"De lássuk be, a film maga nagyon jó lett! (SW7) " posztíró nem túl igényes, ha filmekről van szó. bár ahogy elnézem, ha posztírásról van szó akkor sem. Erőltetett ez a párhuzam.

"ki tudja mit hoz a jövő, lehet, hogy az Apple jól ismert jós tehetsége ismét segíti őket" nos a látnok Jobs volt. Mióta nincs, azóta csak vergődnek. Jobs eg R'n'R arc volt, a mostani meg teljesen más vonulatot erősít, már ha érted mire gondolok. Dizájn lesz, de nag áttörés nem valószínű.

Medgar 2017.07.28. 10:07:01

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Na látod ezért mondtam, hogy elmebeteg vagy.