2017. szeptember 12. 09:22 - Zöld Intézmény

"Mindig is jobbá próbáltuk tenni a világot." — Tim Cook

41 teljes év telt el azóta, hogy az Apple megalakult egy távoli cupertinoi garázsban. Azóta a cég hatalmas változásokon ment át, volt, hogy a csőd közvetlen közeléből jött vissza — hála Steve Jobsnak — és mára a világ egyik legsikeresebb tech cége. Nem kérdés, hogy a termékek elején a kicsi "i" betű vagy éppen a "Mac" szócska ne jelentsen mindenkinek egyet a vállalattal. A vállalattal, ami most a Fortune 50-es listáján a "Change the World" kategóriában a 3. lett. És a vállalat, ami hamarosan bemutatja legújabb nagyágyúját, az új iPhone-t!

Steve Jobs halála óta a cég rengeteg kritikát kap, de a számok nem hazudnak. Így elmondhatjuk, hogy bizony Tim Cook jó választás volt a cég élére. Egy teljesen más Apple korát éljük, mint eddig, de ez nem biztos, hogy baj. Sőt. A Fortune lista miatt a 9to5mac interjút készített Tim Cookkal, aki a következőket mondta:

Úgy gondolom, az első számú módja annak, ahogyan az Apple a világot formálja, az a termékeinken keresztül történő változtatás. Olyan eszközöket készítünk, melyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy olyan dolgokat csináljanak, amiket egyébként nem tudnának – alkothassanak, tanulhassanak és taníthassanak, vagy szórakozhassanak. Vagy épp valami csodálatosat tegyenek.

A Fortune a felmérésében főleg olyan tényezőket sorakoztatott fel az Apple mellett, mint a társadalmi szerepvállalás, az oktatás és a megújuló energiaforrások használata. Ezek nagyrésze az új vezérigazgatónak, Tim Cooknak köszönhető. 

Mindig is jobbá próbáltuk tenni a világot. Ez volt a mögöttes motivációnk, amikor a ’70-es években megszületett az Apple. És a mai napig ez maradt.

Ez utóbbi idézet azért is állja meg nagyon a helyét, mert ha visszaemlékezünk az Apple amikor csak tudott kiállt a emberek jogaiért, a magánszféra védelméért és a környezetért. Nem régen éppen az FBI-nak mondtak nemet pont ilyen okokból. A Fortune fontosnak tartja azt is, hogy olyan termékek kerülnek ki az almás gyár kezei közül, amiket mindenki egyszerűen tud használni. Igaz, az ár miatt nem jut el minden rétegekbe, de azt régóta tudjuk, hogy az optimalizálás és a megfelelő anyagok alkalmazása nem olcsó dolog. Persze a profit sem kevés a termékeken, ne értsetek félre, de ha az Apple piacra dobna egy olcsó terméket, azt senki nem venné, mert nem ott helyezkedik el a cégek piramisában. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr2312823130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.