Zöld Intézmény

2017.ápr.26.
Írta: Zöld Intézmény 2 komment

Lilium - az elektromos repülő

Napjainkban a startup cégek száma gyakorlatilag végtelennek tekinthető. Rengetek közülük elvérzik hamar, ám van, amelyik eléri a felnőtt kort. Ilyen a Lilium is, amely egy nagyon érdekes terméket állított elő tiszta, 21. századi techológiát alkalmazva. Elektromos helyből felszálló repülőt.

A gép természetesen nem mérhető egy utasszállítóhoz, mivel csak pár ember fér el benne. Illetve mivel elektromos, így a teljes hatótávja is mindössze 300 kilóméter. Viszont a másik oldalról, ha belegondolunk, hogy egy, bárhol felszállni és leszállni képes, 2-4 ember szállítására alkalmas repülő objektumról beszélünk, ami annyi okos technológiával van ellátva, hogy gyakolratilag az önvezetésre képes, máris eljutunk a jövő taxijaihoz. 

Képzeljük csak el, ahogy egy applikáció segítségével magunkhoz rendelünk egy repülőt, ami leszáll a ház előtt majd pár perc alatt a célunkhoz repít. Azért jól hangzik nem?

 

 

Villanyautó vs. emeletes ház

Az elektromos autóknak számtalan előnye van: környezetbarát, gyors, csendes, a motor mérete miatt akár 2 csomagtartó is lehet és egyebek. Az egyik nagy hátrányuk a töltés. Ha valakinek ugyanis nincs garázsa, vagy kert, ahova be tud vele állni, akkor olyan érdekes szituációba keveredhet, mint az az orosz illető, akit a vezess.hu is megírt.

A képen látható Nissan Leaf egy teljesen szokványos autó, ami elektromos hajtással rendelkezik. Reméljük, hamarosan több ilyet látunk majd hazánkban is. Ám a probléma, ami ott is és valószínűleg nálunk is felmerül majd a következő. Mi van, ha nincs hova állni a kocsival estére? Ha nincs egy olyan hely, ahol áramforrás és parkolóhely egyszerre, megfelelő közelségben található? Ez:

Érdekes és egyben komikus helyzet, de a leleményes elme ismét győzelmet aratott. Bizony környezetbarátnak lenni nem mindig könnyű.