Zöld Intézmény

2017.ápr.23.
Írta: Zöld Intézmény Szólj hozzá!

Apple Campus 2: lélegzik, és mindjárt kész!

 A techcégek egyik legnagyobbika, az Apple számtalan dologról híres. Talán legismertebbnek a termékei miatt mondható, ám ha valaki a Steve Jobs nevet hallja, akkor is a cég jut eszébe. A zseniális vezető sajnálatosan már nincs köztünk, de a vállalat szerencsére viszi tovább amit Jobs elkezdett. Igaz ez a technológiai részre is és a fenntarthatósági törekvésekre is. Ez meg is látszik új főhadiszállásukon, a Campus 2-n! 

Az Apple űrhajóának építése már majdnem befejeződött, bár még a csűrt nem építették fel, újabb érdekességre derült fény. A létesítmény tetejét majdnem teljes egészében napelemek fedik le, amelyek annyi energiát termelnek, hogy Cupertino városát is ellátják majd árammal. Emellett egy olyan okos megoldást találtak ki a tervezők, aminek köszöhnetően az épület lélegzik. Hogy hogyan? Íme egy videó:

 A videót a Föld napja alkalmából tette ki az Apple és ahogy megtudhatjuk belőle a beton szerkezetben futnak vízcsövek, melyek az épület külső felületére érkező szél segítségével lehűtik azt, majd az így kellemesen hűvös víz segítségével hűtik le a levegőt bent. Ismert, hogy a cég egyik nagy célja az, hogy 100%-ban csak megújuló energiaforrásokból lássa el üzleteit és épületeit. Ez ismét egy nagy lépés ezen cél elérése felé. 

 

Egy másik videóban éppen a gyáraik szemétmentességének fontosságát hangsúlyozzák. Lássuk be, ha a világ egyik legnagyobb cége ennyi energiát, időt és pénzt költ ilyenekre, hamarosan mindenki ezt fogja tenni. Legalábbis remélhetőleg.

 Végül pedig nézzük meg, hogyan is áll most az építkezés. Folyamatosan végig követhettük a folyamatokat, illetve mivel az Appleről beszélünk így valószínűleg nem okoz nagy meglepetést senkinek, hogy a végeredmény gyönyörű, praktikus és környezetbarát. 

A következő Tesla

A luxusautók néma királya, a Tesla nyáron kezdi el szállítani olcsóbb járműveit, a Model 3-at. Azt már tudjuk a vállalat közleményéből, hogy nem új generációs autókról vagy technológiákról beszélhetünk, csupán egy "kisautó" kerül a cég palettájára a Model S és X alá.

Image result for tesla semi truck

Ám Elon Musk Twitter oldaláról megtudhattuk, hogy nem ez lesz a cég idei egyetlen nagy dobása, mivel szeptemberben állítólag bemutatkozik a Tesla nyerges vontatója. És ha már a milliárdos üzletember ennyire belelendült az információ osztogatásba, azt is elhintette, hogy nagyjából 2 év múlva érkezik az amerikaiak kedvenc autóformája, a pickup is a palettára.

Természetesen, a cég nem hazudtolja meg önmagát és mindkét —mondhatni— bejelentett modell teljesen elektromos hajtással érkezik majd. Kíváncsian várjuk, mivel áll elő az élő Vasember. Egy biztos, ahogy eddig is, a SpaceX vezére nem fog minket cserben hagyni, ha információkról van szó!

Image result for elon musk