2017. október 18. 16:46 - Zöld Intézmény

Van jövője az üzemanyagcellás autóknak?

Minden autógyártó kísérletezik, ezen nem is lepődik meg senki. Rengeteg olyan koncapció autót láttunk már, amiből nem lett semmi. De a Toyota már egyszer csinált üzemagyagcellás autót, piacra is dobta. A legújabb koncepciójukban egy olyat terveztek, amely másfélszer annyit képes megtenni, mint elődje. Tisztán, hidrogén hajtással. 

Az egyik legnagyobb és legismertebb japán gyártó, a Toyota tehát azt ígéri, hogy az üzemanyagcellás autójuk egy tankolással nem kevesebb, mint 1 000 kilóméter megtételére lesz képes. Ha ez valóban így van, komoly vetélytársa lehet az elektromos autóknak, amik jelenleg nagyobb hírnévnek és elterjedésnek örvendenek, mint a Toyota megoldása. 

A jelenlegi ilyen rendszerrel működő autójuk, a Mirai 650 kilómétert képes megtenni egy töltéssel, és ellenben az elektromos társaival, ennek a tankolása nem tart tovább 10 percnél. Az új koncepció autó hivatalos bemutatója a Tokiói Motor Show-n esedékes, a jövő héten. Ha hihetünk a pletykáknak, lesz benne mesterséges inteligencia és még automata vezetési rendszer is.

A japán gyártó kitart az üzemanyagcellás autók mellett még úgy is, hogy a lithium-ionos akkumulátorok ára csökken, hiszen a legtöbb gyártó a klímaváltozás ellen az elektromos autókra voksolt, bár a Toyota megoldása is tökéletesen környezetbarátnak mondható. És ez az, amire az országok többsége vágyik, hiszen nemrég Kína is csatlakozott a Franciaország - India - Nagy-Britannia hármashoz, akik a közeljövőben — nagyjából 2025 körül — megtiltanák a nem környezetbarát autók forgalmazását a területükön.

The interior of Toyota’s Fine-Comfort Ride.

Source: Toyota Motor

 

Kíváncsian várjuk, mi lesz a Toyota elképzelésével, hiszen a képek alapján egy nagyon izgalmas autóra számíthatunk. Azt azonban, hogy melyik technika állja majd ki az idő próbáját, előre nem tudja senki megmondani. 

 

 

Forrás: bloomberg.com

Szólj hozzá!
2017. október 12. 09:00 - Zöld Intézmény

Önmagát feszítő óraszíj

A divat mindig egy változó, sokszínű fogalom volt, ahogy az manapság is. Mindig vannak újabb trendek, másik szín, fazon lesz épp porondon minden nap. Ám valami állandó a férfiaknál: az elegancia mindig jó. Egy óra öltöztet. És az AppleInsider értesülései szerint, a cupertinoi cég órája magát veszi fel. Jó, ez így túlzás, de figyel, hogy ne essen le....

Azt már megszokhattuk, hogy az Apple által beyújtott szabadalmaknak jórésze nem jut el hozzánk, csupán egy érdekesség lesz a fiókban. Most is egy szabadalomról van szó, amit bizony nem tegnap nyújtottak be a kaliforniai cég dolgozói, hanem 2015 tavaszán, azonban a jóváhagyás csak most érkezett el hozzájuk. De mit is találtak ki?

A "Dinamikus feszességszabályzó viselhető elektronikus készülékek számára" elnevezésű technológia abban lehet a segítségünkre, hogy például egy Apple Watch esetén a szíj magát szorítsa meg. Az Apple mérnőkei szerint ugyanis a hagyományos szíjak több esetben macerásak, és nem is mindig kínálnak eléggé feszes felhelyezési lehetőséget a viselőnek. És a kényelmetlenség mellett ez sajnos pontatlansággal is járhat. Persze nem az óra pontossága a kérdéses, hanem az abba épített szenzorok esetében fontos a jó illeszkedés. Ha belegondolunk, edzés, úszás közben a gyors mozgás, a víz áramlatai, az izzadás sokat ronthatnak a szíj feszességén. Ekkor pedig a vérnyomás és egyéb mérések pontossága romolhat. 

Ennek megoldására álltak elő a cég mérnökei a javaslattal, mely a No. 9781984 szabadalmi számot kapta. E szerint a szíj vagy automatikusan, vagy a felhasználó engedélyével változtatna a feszességén, akár úgy, hogy az Apple Watch koronáját tekergeti a user. Hogy hogyan? Tobb módszer is szóba kerülhet, hiszen lehet, hogy alakmemóriával rendelkező vezetéket használnak vagy egy beépített feszítő apparátust, vagy valamilyen gázzal, illetve folyadékkal tölthető kis hólyagokat, melyeket méretüknél fogva a szíjba is bele lehetne építeni.

Nagyon érdekes koncepció, és ha belegondolunk a Vissza a jövőbe című filmbe, ahol Marty McFly cipője saját magát feszíti meg, érezhetjük, hogy a jövő itt van! Már csak pár év, és tényleg létrejön az ominózus lábbeli, amit nem nekünk kell kötni. Milyen jól fog illeni az óránkhoz, amit sosem hagyunk el....

Szólj hozzá!