4 nagyváros is fellép a dieselek ellen!

2016/12/03. - írta: Zöld Intézmény

Mára eljutottunk odáig, hogy az autó nem luxuscikk, hanem egy eszköze a közlekedésnek. Rengeteg használt, olcsó autó közül válogathatunk, ráadásul itthon az új autók piaca nagyrészét céges kereslet elégíti ki. Ezzel nincs is semmi baj, mármint az autókkal. Az egyetlen probléma nem más, mint a levegőszennyezés... 

Éppen ezért 4 nagyváros polgármestere ígéretet tett arra, hogy a 2025-re kitiltják a káros diesel alapú autókat. Párizs, Mexikóváros, Athén és Madrid vezetője azért döntött így, mert a dízelmotorok rendíkvül szennyezők: egyrészt nagyban növelik a környezeti szálló porterhelést, másrészt sok nitrogénoxidot bocsátanak ki, amik hozzájárulnak a talajszinti ózonképződéshez. Az ózon, ami a magas légkörben védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen, az emberi szervezetet súlyosan károsítja.

Hogy ez megoldja-e a légszennyezés problémáját? Önmagában nem, de egy jó, egyedi, bátor lépés, ami az elektromos autók felé terelheti a társadalmat. Sajnos itthon az ilyen technológiájó gépkocsik még hihetetlenül drágák, de reméljük, hogy ez a helyzet 2025-re változik és a töltőállomások száma is jobb eloszlást mutat majd, mint a mostani igencsak centralizált kép....

Szólj hozzá!

Autós üzemmód a telefonokba?

2016/11/25. - írta: Zöld Intézmény

Amerikában a napokban egy igen érdekes újítási elképzelés merült fel a Közlekedési Minisztériumban. Jogszabályban köteleznék ugyanis az okostelefonok gyártóit, hogy a szoftverekben legyen egy autós üzemmód, a repülőgépes mintájára.

Az ötlet mindenképpen támogatandó, hiszen a mobilok fejlődése miatt egyre több az úgynevezett "techzombi", akik a telefonjukat bámulva, nyomkodva közlekednek, függetlenül attól, hogy azt gyalog, biciklivel vagy autóval teszik. Amellett, hogy nem igazán egészséges ez a fajta tüggőség, még nagyon veszélyes is. Biztos mindenkivel megesett már, hogy ilyen okokból ütközött valakivel, reméljük, csak gyalog. Ezt megelőzendő és kicsit talán kritizálandó a kínai Chongqing városában nagyjából egy éve csináltak a bicikli út mellé "mobilozó utat" is azok számára, akik telefont masszírozva közlekednek. 

Az autós üzemmód lényege az lenne, hogy lekapcsolná az értesítéseket és csak a GPS és segélyhívás működne rajta, illetve azon funkciók, amiket az autó segítségével tudunk vezérelni — gondolunk itt a fedélzeti számítógép felületeire, mint például az Apple CarPlay. 

Az elsődleges probléma valószínűleg az, hogy az emberek továbbra sem foglalkoznának ezzel a funkcióval és vagy figyelmen kívül hagynák vagy egyszerűen elfelejtenék. Hogy ezt megelőzzék, a minisztérium elképzelése szerint a telefonnak érzékelnie kellene, ha az illető az autóba ül és figyelmeztetnie kellene tulajdonosát a funkció használatára. Persze ezen ötlet megvalósítása a régebbi autók esetén kérdéses, hiszen ha nincs bluetooth vagy bármi lehetőség, amivel a telefon érzékelheti a kocsit, hogyan tudna figyelmeztetni?! 

Az iMagazin munkatársai rögtön tovább is gondolták az ötletet és felvetettek egyéb érdekes elképzeléseket is —a listát egy kicsit mi is bővítettük—, amiket bele lehetne építeni a szoftverekbe:

  • Munkahelyi mód: kikapcsolna a Facebook, Twitter, Instagram, Tinder, játékok
  • Családi üzemmód: letiltaná a beszélgetős szoftvereket, hogy az élőszó újra divatos legyen
  • Tanulási üzemmód: letiltaná a közösségi oldalakat, sőt, a telefont is csak indokolt esetben engedné feloldani
  • Edzés mód: csak a telefonra telepített, edzést segítő programok működnének

 

Szerintetek hasznos lenne az autós üzemmód? Milyen egyéb mód jöhetne még jól?

 

1 komment

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu