2018. március 09. 16:02 - Zöld Intézmény

Mennyire igaz a "zéró emisszió"?

Az elektromos autók esetén az egyik legnagyobb előnyként azt szokták felhozni, hogy környezetbarátak és nem bocsátanak ki káros gázokat és egyebeket a levegőbe. És ha magát a gépkocsit nézzük, ez így igaz is. De mi a helyzet azzal, ami hajtja a kocsikat? A Bloomberg szedte össze, hogy mitől függ a "zöldség"....

 Az elektromos autók értelemszerűen nem benzin "elégetésével", hanem elektromos áram felhasználásával juttatják el az utasokat A-ból B-be. És az egyes kocsik zöldsége attól függ, hogy hol töltik fel őket. Ha megnézzük, akkor a világ legtöbb részén az áram előállítása sajnos még nem megújuló energiaforrásokkal történik. A legzölebb ország nem más, mint Norvégia, ahogy az alábbi diagrammokon is látszik. Szintén itt látható, hogy a világ egyik (minden szempontból) legnagyobb piaca, Kína nagyon erősen függ a kőszéntől. De hasonló a helyzet a németeknél is, ám ott már a nagyobb szerepet kapnak a gázos rendszerek és az atomerőművek is. Ezen utóbbiból egyébként Franciaország vezet, itt közel  energia háromnegyedét ez a forrás adja. 

Tehát igen, az elektromos autó kibocsátása tényleg nevezhető nullának, ha az ember Norvégiában él. Máshol azonban sajnos azt lehet mondani, hogy kevésbé szennyez, mint a belsőégésű társaik, illetve fontos megjegyezni, hogy a városokban a szmog kialakulásához nem járulnak hozzá. Így elmondható, hogy az előnyük biztosított. Ha megnézzük a lentebbi képet láthatjuk, hogy az arányosan kiszámolt CO2 kibocsátás mérföldenként a belsőégésű motorok és az elektromos meghajtás között nagy eltéréseket mutat. Még Kínában is, ahol a legmagasabb ez a szám, 60 grammal kevesebb a "kibocsátott" CO2 tartalom mérföldenként, mint egy benzines társnál 

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az elektromos autók tényleg környezetbarátabbak a belsőégésű társaiknál, azonban a "zero emission" matrica igen-igen túlzó tud lenni. Reméljük, hogy a megújuló energiaforrások segítségével ez a szám egyre jobban közelíthető lesz majd a tényleges 0-hoz, és nem csak egy ígéret lesz a levegőben. 

Szólj hozzá!
2018. március 07. 10:14 - Zöld Intézmény

A Google új kamerája

A mai világban amiről nincs fotó vagy videó, az meg sem történt. Az okostelefonok, tabletek, okosórák segítségével az igény az emlékek állandó megörökítésére olyan szintet öltött, hogy a Google előállt egy kamerával, ami a Clips nevet kapta. Ez  kis kütyü nem tud sokat, csupán egy kamera és egy mesterséges inteligencia dolgozik karöltve.  

A Clips lényege nem más, mint az, hogy a beleépített mesterséges inteligencia segítségével automatikusan rögzítse azokat a pillanatokat, amik szerinte arra érdemesek. Ennek köszönhetően nem lenne az, hogy valaki hiányzik a képről, vagy lemaradunk az aranyos kisállat mozdulatokról, mert a telefonunk éppen nincs kéznél.

Az elképzelés tehát nagyon jó, a megvalósítás kevésbé. A The Verge tesztelte az apró fotó apparátust, aminek az eredménye az, hogy az ötlet maga kiváló, a végleges termék azonban közel sem az. A kamera sem az igazi, elég rossz minőségű képeket készít, ráadásul videóban is gyenge, darabosnak érződő anyagot vesz fel (mivel igazából nem is videót készít, hanem hang nélküli fotókat fűz egymás mögé). A kütyü mérete megfelelő és ötletes, azonban a hardware mellett a belsőségekkel is akadnak gondok. A mesterséges inteligencia még nem elég értelmes ahhoz, hogy a megfelelő pillanatokat kiválassza, a telefonos "kényszerítés" esetén pedig elvész a termék értelme.

 

Reméljük, hogy a Google hamarosan tovább gondolja ezt a terméket, ami ténylegesen egy zseniális ötlet, igazi piaci rés és MVP-nek — Minimum Viable Product — el is megy, de késznek még közel sem nevezhető.

Szólj hozzá!