Dugó-ugró autó-repülő

2016/10/24. - írta: Zöld Intézmény

Számtalan sci-fiben láthattuk már a repülő autók alkalmazását, ám valahogy még úgy, hogy Doki és Marty már elvileg haza is mentek a mi korunkból, a levegő meghódítása nem történt meg ilyen szinten. Terveik szerint ezen módosítana az Airbus kutatóközpontja, az A3, a repülőtaxi megvalósításával.

A képlet egyszerű: egy ülés, 8 rotor, egy robotpilóta, 0 dugóban töltött óra. Ez így mind szép és jó, és mivel a levegőben kevesebb akadállyal találkozna a levegőben mint az utakon még a robotpilóta működése is elképzelhető. Persze autóban is találkoztunk már vele, de sajnos a Tesla módszere még néha bizony hibázik. Na de ne legyünk földhöz ragadtak!

Tehát az A3 tervei szerint az ember csak utas lenne a fedélzeten, megmondaná a computernek, hogy hova is szeretne menni, az pedig elvinné oda dugók, probléma nélkül. Az egyelőre csak koncepcióként megfogalmazott elképzelés prototípusát 2017-re, gyártását 2020-ra ígéri a cég. Reményeik szerint ezzel az "autóval" meg lehet oldani, vagy legalább enyhíteni lehet a zsúfolt városi közlekedést. Árról nem esett még szó, de valószínűsíthetjük, hogy nem lesz olcsó mulatság, hiszen ha belegondolunk, hogy egy ilyen gépezet mekkora energiaigénnyel rendelkezhet.... Kíváncsian várjuk a végeredményt, addig is marad a jól megszokott és kedvelt autózás, remélhetőleg hamarosan olcsóbban, "hibridebben". 

Szólj hozzá!

Kerékpáros híd a Dunán. Keresztben.

2016/10/21. - írta: Zöld Intézmény

Egy egészen érdekes koncepciót vázolt fel az érdi képviselőtestület a szeptember végi ülésükön. Úgy döntöttek ugyanis, hogy pályáznak az Eurovelo6 EU-s pénzeire és két téglagyár közé kerékpárutat építenek. Ennek köszönhetően igen egyszerűen el lehetne jutni az érdi téglagyárból a százhalombattai téglagyárba, és ezen felül Érd, Nagytétény és Százhalombatta egy olyan keréékpárút megépítése érdekében fogtak össze, melynek segítségével a 3 település összeköttetésbe kerülne. Sőt, komp segítségével akár a Csepel-szigetig is el lehetne jutni.

Ez így magában még nem is lenne talán akkora hír, hacsak azt figyelembe nem vesszük, hogy az út a tervek szerint a Duna fölött futna végig, hosszában. A képviselők a koncpeciót 4 beadvány közül választották ki egyhangúlag, és a tervek szerint 1,6 millárt forintba kerül majd. A beruházást a Modern Városok Program keretei között valósítják majd meg. Ám az érdi városvezetés szerint a munkálatok leghamarabb 2018 végén kezdődhetnek el, hiszen már maga az előkészítés és szervezés is éveket vesznek igénybe.

Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu