Robotok az űrben

2016/08/21. - írta: Zöld Intézmény

Space Robotic Challenge

A NASA, a világ talán legismertebb űrhajózással foglalkozó társasága egy nagyon érdekes versenyt hirdet. Régóta közismert tény, hogy a Mars meghódítása az emberiség új célja. Ám még nagyon távoli célnak tűnik, hiszen egy messzi-messzi bolygóról van szó ahol még semmi olyan dolog nem található meg, ami az emberi léthez szükséges. Erre a tényre reflektálva alakult ki a verseny lényege: űrrobotot kell építeni. 

A NASA emberei azt szeretnék elérni, hogy a versenyen nevezett robotok közül a legjobbak előre menjenek a vörös bolygóra és készítsék elő a terepet az embereknek: keressenek megfelelő leszállási helyeket, építsék fel az első lakómodulokat, és végezzenek el pár kísérletet. 

A kiírásban megfogalmazott robot pontos és ügyes kell hogy legyen, jól kommunikáljon, alkalmazkodjon a Föld és Mars közötti kommunikáció időbeli eltolásához. Fontos, hogy az űrutazásnál és a Marson is lehessen használni veszélyes és bonyolult feladatok elvégzésére is. Az emberek megérkezésekor is támogatást nyújtanának a tervek szerint a robotok az űrhajósoknak. A pályázóknak olyan virtuális robotot kell készíteni, amely a NASA Robonaut 5 gépén alapul. A versenyben majd egy olyan feladatot kell megoldaniuk, amelyben egy homokvihar megrongálja a Marsi bázist. A robotnak helyre kell állítania a kommunikációt, megjavítani a napelemeket és helyrehozni a bázis falán keletkezett lyukat.

A versenyen való induláshoz előzetes regisztráció szükséges, melynek határideje szeptember 16. És a helyezettek között 1 millió dollár kerül kiosztásra. Így már érdemes elgondolkozni a dolgon ugye? 

Címkék: robot mars NASA
Szólj hozzá!

Busz az autók felett

2016/08/09. - írta: Zöld Intézmény

Manapság már mindent Kínában gyártanak, és bizony a régi silány minőség is már-már feledőben van. A világ egyik legnépesebb országa most azonban egy olyan megoldással rukkolt elő, ami költséghatékony, sok embert szállít és környezetbarátnak is nevezhető. Fő célja a dugók megszűntetése és nagy embertömegek szállítása. Ám mindezek mellett valószínűsíthetjük, hogy ez a jövő tömegközlekedési eszköze. 

A Land Airbus névre hallgató monstrum egészen elképeztő méretekkel rendelkezik, hiszen 60,6 méter hosszú, 7,8 méter széles és 4,5 méter magas. Ezen óriás gépezet egyszerre 1400 ember szállíátásra lesz képes és 60 km/h sebeséggel suhan majd el az autók felett. Ez a kapacitás 40 buszéval ér fel és sokkal helytakarékosabb, valamint csökken a levegőbe jutó károsanyag tartalom is. 

Egy egészen érdekes elképzelés ez a kínai néptől, ám sajnos még eléggé csak a koncepció szintjén tart a dolog. Ami ugyanis megvan belőle, az egy egy helyben álló gép, ami alatt állnak autók. Reméljük, hogy azért nem áll meg itt a technológia és lesz ebből még egyszer valami....

Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu