Zöld Intézmény

2017.júl.22.
Írta: Zöld Intézmény Szólj hozzá!

Pusztuló jelen, vészes jövő

Ezzel a címmel csinált egy dokumentumfilm sorozatot a National Geographic. A különböző részekben más és más problémák nyomába erednek ismert sztárok segítségével. Az alább látható, mindössze 50 perces részben éppen a klímaváltozással foglalkoznak.

A drámai hatás nem kérdéses. És az sem, hogy a klímaváltozás egy valós probéma. Gondoljunk csak bele, hogy itt Magyarországon is milyen szélsőséges lett az időjárás. A felmelegedés nap mint nap érződik, bár itt Szegeden, a Napfény városában, régóta 1-2 fokkal melegebb volt, mint más városokban. De azt hiszem mindenki érzi, hogy baj van. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy túl kis halak vagyunk mi a ngerben ahhoz, hogy a cselekedetünk érjen valamit! Ahogy a mondás is tartja, sok kicsi sokra megy. 

Musk szóbeli engedélyt kapott a Hyperloopra!

A tömegközlekedésnek sok módja létezik, és lehet, hogy Elon Musknak köszönhetően lesz egy újabb! Az élő Vasember most éppen egy eddig kevésbé ismert "hobbi cégével" kapott egy szóbeli engedélyt az amerikai kormánytól egy ultragyors vonat megépítésére, adta hírül a Bloomberg

A Hyperloop ötlet nem új és nem is Musktól származik. De övé lehet az érdem a megvalósításért. A Boring Company (ami angolban egyszerre jelent unalmasat és fúrást is) ugyanis a tervek szerint föld alatti szupervasúttal köti össze New York-ot és Washingtont! A vonat, pontosabban inkább kapszula a tervek szerint 29 perc alatt teszi meg az utat, amely nem kevesebb, mint 354 kilóméter! 

 A fenti Twitteres bejelentés iértje igen kérdésses, hiszen egy ilyen beruházás dollár milliárdokba kerülne. A tervezett csatorna ugyanis kétszer olyan hosszú lenne, mint a jelenlegi rekorder, ami a svájci Alpokban húzódik. Emellett kérdéses, hogy mennyi idő alatt tudná a vállalat megcsinálni a szóban forgó járatot. 

És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a vonat, amit Musk használna még bőven fejlesztés alatt áll. Hiába adta ki Elon a tervrajzokat hozzá, a szupergyors, vákuumközeli környezetet igénylő, mágnesesen lebegő járműből eddig csak pototípus készült, amiben ember még nem utazott. A kísérleti jármű egyébként nagyon hasonlít a Mag című ilmben látható, bolygónk középpontját meghódító gépezethez. 

Kíváncsian várjuk tehát, hogy mi lesz Musk ezen kijelentéséből, hiszen tudjuk, ha ő valamit a fejébe vesz, annak úgy is kell történnie...