2018. február 16. 11:32 - Zöld Intézmény

Tesla a Grand Tourban!

A Top Gear jelenlegi felállása annak köszönhető, hogy a BBC pár éve megvált a "nagy hármastól", akik miatt az egész világ imádta a műsort. Ám a 3 brit nem szomorkodott sokáig, hiszen igen gyorsan találtak maguknak komoly támogatót, ugyanis a Grand Tour ismét nézettségi rekordokat döntöget, és most egy olyan részhez érkeztek, ami még különlegesebb az eddigieknél: Jeremy Clarkson egy Teslát tesztelt!

 

Clarkson és a Tesla kapcsolata régre nyúlik vissza, még a Top Gear idejében találkoztak az eredeti Roadster kapcsán. Ekkor Jeremy igen keményen bírálta Musk autóját, aminek a következménye az lett, hogy a Tesla bizony beperelte a BBC-t, mivel szerintük —és mint később kiderült, tényleg— előre megírt forgatókönyv volt a jelenet, mikor lemerült az autó. A kaliforniai autógyár ugyanis már akkor is képes volt visszanézni az összes autójának teljesítményét és minden adatát. Nem tettek másképp ezzel sem. Ahogy a lenti videóben Jeremy is elmondja, nem hitte, hogy valaha Teslát fog tesztelni. De mégis.

A Model X került kiválasztásra, mivel az adás témája az SUV mánia volt. Mint tudjuk, napjainkra az ilyen kasztnival rendelkező autók uralják a piacot, így a Grand Tour műsorvezetői sem hagyhatták szótlanul a dolgot. Amellett, hogy kifejtették, csak akkor vennének ilyen autót, ha tényleg nem lenne más, megegyeztek abban is, hogy a Tesla az, ami mindhármuknak bejön. Ismerve ezen emberek kompromisszumkészségét, ez nagy szónak mondható. 

Jeremy elmondja és be is mutatja az autó minden tulajdonságát. Egy végtelenül praktikus, elegáns, letisztult gépről tudunk meg mindent, beleértve azt is, hogy a kinézete ellenére nem csak egy lomha családi "emberszállító". A Ludacris mód bekapcsolása kihozza a maximumot a motorokból, a mellé programozott "Easter-egg"-ek pedig mindenkiből kihozza a gyereket. És lássuk be, sokunkban ott lapul az a gyermek, akinek hatalmas mosoly jelenik meg az arcán, ha bármi "rosszaságra" van lehetősége.  

Clarkson szerint az autó egyetlen baja az ára: az ugyanis tényleg nem kevés. Viszont ha azt nézzük, hogy milyen csomag jár mellé, és hogy az egyéb, javítási és fenntartási költségeken mennyit tud spórolni az ember, máris más a helyzet. A videóban látható ügyvédes részt senki ne vegye komolyan, az csak a show része volt. És ahogy Jeremy is említette: ez az autó inkább egy guruló playstation, ami a következő korból van. 

Szólj hozzá!
2018. február 09. 09:26 - Zöld Intézmény

Egy újabb, határidő utáni Tesla ígéret

A Tesla az a cég, ami eddig mindig betartotta az ígéreteit. Csak éppen nem időben. A Model 3 gyártása megindult, ahogy ígérték, csak késve. A gyártás felfuttatása folyamatos, csak lassabb, mint az ígért tempó. És most itt az újabb "csalódás": a Los Angeles - New York út teljesen önvezető módban még várat magára. 

A cég vezérigazgatója, Elon Musk — tudjátok, a lángszórós, rakétás fazon — a szerdai Tesla gyűlésen elmondta, hogy amint ez az út megvalósul, az autók tulajdonosainak elérhetővé teszik a teljes önvezető módot.

Már megcsinálhattuk volna a parttól-parttig tartó, egész Amerikát átszelő önvezetős utat, de túl sok programozást igényelt volna, és egy adott útra működött volna megfelelően, nem bármelyikre. 

Tehát a technológia megvan, csak még tanulnia kell. Talán ez az egyik olyan dolog, amit a Teslában nagyon lehet szeretni: őszinte. Az összes ambíció mellett, amiből egyébként jutott rendesen nekik, nem játszik be olyan lehetőségeket, amik mondjuk ki, csalással értek volna fel. Egy előre leprogramozott út biztos szenzációs hír lett volna, de mekkora lesz az, amikor az autó tényleg maga teszi meg a szükséges lépéseket, tervezési fázisokat és vezetési manővereket. 

Erre tehát még várni kell, de ne feledjük, hogy az önvezető autók kora itt van a sarkon. A legtöbb új autó már képes magától beparkolni például, így lassan mi már tényleg csak utasok leszünk, ha azt akarjuk. 

 

Forrás: bloomberg

 

Szólj hozzá!