2017. szeptember 25. 15:34 - Zöld Intézmény

A Teslát a konkurencia pénzeli — ha akarja, ha nem!

A Tesla, Elon Musk egyik talán legismertebb cége azzal szerzett magának világra szóló hírnevet, hogy elektromos autókat gyárt. Nem is akkármilyeneket! A világ jelenlegi legjobban gyorsuló, tömeggyártásban gyártott autója is tőlük származik, mégpedig a Model S P100D. Mint az a lenti videóból is kiderül. De honnan van a Teslának pénze a fejlesztésekre? Meglepő lehet, de a konkurenciától!

A Tesla ugyanis az elmúlt 5 évben majdnem 1 milliárd dollár állami bevételre tett szert! Hogy honnan? Bizony ezt a pénzt a többi, konkurens autógyártó fizette ki nekik... 

 

A kaliforniai állam ugyanis elvárja, hogy az autógyártól elektromos, vagy más nem szennyező autót adjon el, ráadásul a piaci részesedésével arányos mennyiségben. Ha a gyártó ezt nem tudja teljesíteni, vennie kell krediteket a konkurenciától, hogy meglegyen az előírt érték. Ebből van hatalmas bevétele a Teslának, akik csak az elmúlt évben 302,3 millió dollárnyi kreditet adtak el! 

 

A Bloombergnek Mary Nichols, a California Air Resources Board (Kaliforniai Levegő Erőforrás Tanács) elnöke nyilatkozott ezzel kapcsolatban:

A konkurenciát tényleg nagyon idegesíti, hogy a Tesla ennyi támogatást kap csak azért, mert csupán elektromos autókat gyártanak. Igazából elmondhatjuk, hogy ők segítettek pénzügyileg a cégnek, ami most elviszi előlük az összes dicsőséget..." 

Az autógyártóknak rossz hír emellett, hogy Kína és az Európai Unió is dolgozik egy-egy, a kaliforniaihoz hasonló kreditrendszer kialakításán. Musk mosolya tehát jogos lehetne, azonban a 46 éves milliárdos üzletember szintén kritikát fogalmazott meg a rendszerrel szemben, ugyanis véleménye szerint a szabályozás "hihetetlenül gyenge" és a konkurenciától elvárt számokat is "borzalmasan alacsonynak" titulálta. Szerinte jóval keményebb szabályozásra lenne szükség, sőt a krediteknek is sokkal többet kellene érnie, hogy tényleges hatása legyen az intézkedéseknek. 

Mindezekre Mary Nichols csak annyit reagált, hogy 

Senki se boldog, ez az én mantrám....

 

Szólj hozzá!
2017. szeptember 20. 15:46 - Zöld Intézmény

Elérhető a párizsi egyezmény vállalása!

2015-ben a világ vezetői Párizsban gyűltek össze, és 197-en aláírták a Párizsi Egyezményt, melynek értelmében a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fokos értéken tartják világszerte. Egy kutatás szerint, ez az ambíciózus cél még meglehet! 

A kutatás csak az egyike azoknak, amik az úgynevezett "széndioxid-költségvetés" témájával foglalkozik. A lényege, hogy meghatározza, mennyi CO2-t tud még a lygónk elnyelni, feldolgozni addig, amíg el nem érjük a most vállalt melegedési csúcsot. A tudósok szerint ez egy nagyon ambíciózus célkitűzés volt. A kutatás egyik írója, Michael Grubb, a londoni egyetem munkatársa a következőket mondta:

"Ez a kutatás bebizonyította, hogy a Párizsban vállalt érték nem lehetetlen! Viszont nagyon komoly megszorításokra van szükség"

Az érték eléréséhez — pontosabban megtartásához — tehát még rengeteget kell tennünk, de hinnünk kell abban, hogy az olyan apróságok, amiket mi meg tudunk tenni (pl.: vízzel való gazdálkodás, áramra odafigyelés, szelektív hulladékgyűjtés) is rengeteget tud számítani gyönyörű Földünknek! Tegyünk meg tehát mindent, amit csak tudunk. 

 

Forrás: bbc.com

 

Szólj hozzá!