2011. október 19. 09:49 - Zöld Intézmény

Mit jelent a zöld intézmény?

Ha valahol a zöld intézmény és zöld rendezvényszervezés kerül szóba, érdemes első körben tisztázni, hogy mit is értünk e fogalmak alatt. Mindannyiunk életét körbeveszik az intézményesült rendszerek. Az intézmények nem csak szervezeteket, hivatalokat jelentenek, hanem elvárásokat, szabályokat is. Ahhoz, hogy a zöld intézmény fogalmát széles körben használni tudjuk érdemes ezeket az értelmezéseket is hozzávenni. 

A blogunkban használt zöld intézmény meghatározásához első körben érdemes az intézmény értelmezését megvizsgálni: „Az intézmény fogalom viszonylag széles körben elfogadott különböző értelmezései szerint az intézmény jelenthet (1) elvárásokat, illetve szabályok sajátos rendszerét, (2) a viselkedés megfigyelhető szabályszerűségét, a kölcsönhatások rendszerességét, (3) beállítottságokat, értelmezési hajlandóságok valószínűségét. Az intézmény jelenthet továbbá (4) valamilyen csoportot vagy szervezetet, végül jelentheti (5) magát a társadalmat vagy annak a társadalom valamely szféráját vagy alrendszerét.” [1]

A definícióból is látszik, hogy meglehetősen összetett fogalommal van dolgunk.

Ha megvizsgáljuk az értelmezéseket és eléjük tesszük a zöld (környezeti terhelésre érzékenyen reagáló tulajdonság) melléknevet, akkor ebben a kontextusban is értelmezhetőek a meghatározások.

  • (1) Elvárások, szabályok sajátos rendszere – Zöld elvárások, szabályok, amelyek jelenthetik a környezeti terhelés csökkentésére irányuló elvárásokat, szabályokat.
  • (2) Viselkedés megfigyelhető szabályszerűsége – Zöld törekvésekhez kapcsolódó viselkedések normái, elsősorban a környezeti etikára vonatkozóan.
  • (3) Beállítottságok, értelmezési hajlandóságok – Zöld beállítottság, környezettudatos életmód és környezettudatosságra nevelés iránti elkötelezettség
  • (4) Valamilyen csoport vagy szervezet – maga a Zöld intézményben résztvevők szereplői.

A továbbiakban, amikor Zöld Intézményről lesz szó akkor a fent definiált értelmezésekre hivatkozom. Azért választottuk ezt a megközelítést, hogy a közzétett bejegyzések széles körben foglalkozhassanak olyan témákkal, amelyek meghatározzák egy intézmény környezetre gyakorolt hatásait.[1] http://www.mjsz.uni-miskolc.hu/200702/4_Farkas.pdf - letöltve: 2011. szeptember 28.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr283313813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.