2011. október 24. 12:16 - Zöld Intézmény

Hol kezdődik a környezeti terhelés?

Egy nagyon érdekes blogbejegyzés felkeltette bennem az érdeklődést. A szerző szerint a hibrid autók környezeti terhelése jóval meghaladja a hagyományos hajtású autókét az eltérő gyártási eljárásnak köszönhetően. A cikk szerint az autók CO2 terhelésének harmada létrejön a gyártás folyamatában (A hegesztések, műanyag alkatrészek legyártása, ragasztóanyagok felhasználása…stb. miatt). A hibridautók elve két motorral és nagyteljesítményű akkumulátorokkal készülnek el. A plusz alkatrészek legyártása eleve komoly környezeti többletterhelést jelent, illetve az akkumlátoroknak sem sok köze van a fenntarthatósághoz. A cikk szerzője azt a végkövetkeztetést vonja le, hogy aki csökkenteni akarja a közlekedéséhez kapcsolható, járjon inkább gyalog, vagy ha muszáj autót használnia, vegyen 20 éveset.

Az életciklus elmélet szerint egy termék életpályájának minden szakaszát meg kell vizsgálni olyan szempontból, hogy mikor milyen környezetet terhelő munkafolyamat történik. Az életciklus elmélet segítségével összesíthetjük egy adott termékhez (vagy szolgáltatáshoz) köthető környezeti terhelés mértékét egészen a legyártástól a szállításon át az újrafelhasználásig. Természetesen nem vehető figyelembe minden egyes folyamat és kapcsolódó tevékenység környezeti terhelése, mert az a rendszert túl bonyolulttá és kezelhetetlenné tenné. Ha viszont képesek vagyunk egy jól lehatárolt rendszert létrehozni, akkor érdekes adatokat kaphatunk. Ha egy futószalagon gyártott jármű alkatrészeinek legyártásához és szállításához kötődő környezeti terhelést vesszük csak számba, már az önmagában komoly értékeket ad, még úgy is, hogy az üzembe helyezés után termelődő CO2 kibocsájtást nem vesszük számba.

Rendszerszemlélet. Környezeti terhelés vizsgálatánál elengedhetetlen ahhoz, hogy helyes következtetésekre jussunk. Az életciklus elemzés - kiegészülve az ökológiai lábnyom számítással - viszonylag pontosan képes egy tevékenység környezeti terhelését megadni.

Akinek felkeltette a hivatkozott cikk az érdeklődését itt tekintheti meg:

http://risk-monger.blogactiv.eu/2011/09/22/don’t-buy-an-electric-car/

csepp.jpg

Címkék: zöld hírek
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr823326019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.