2011. október 24. 11:29 - Zöld Intézmény

Zöld rendezvényhelyszín és szervezés (1. rész)

Milyen előnyei lehetnek a rendezvények "zöldítésének"?

Cikksorozatunk célja, hogy bemutassuk: egy zöld rendezvény kialakításának és megvalósításának milyen előnyei vannak. Cikksorozatunkban részletesen foglalkozunk azokkal a szempontokkal, amelyeket érdemes mérlegelni és alkalmazni.

A zöld rendezvényszervezés viszonylag ismeretlen fogalom Magyarországon, pedig a fejlett országokban egyre hangsúlyosabbá válik egy rendezvény környezeti terhelésének kérdése. Évente több mint 80 millióan járnak meetingekre és konferenciákra, illetve még ennél is többen vesznek részt szakmai vásárokon, kiállításokon. A rendezvények megvalósításának szempontjai alapvetően határozzák meg annak környezeti terhelését.

Zöld rendezvény az, amely ügyel arra, hogy a rendezvény minden vonatkozása, beleértve annak helyét, az étkezést, a szállítást és az anyagokat, a környezetszennyezés megelőzését szem előtt tartva kerül meghatározásra, abból a célból, hogy csökkentsék a környezetre gyakorolt  károsító hatást.[1]

 A nemzetközi trendek alapján a környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás– és szerepvállalás, üzleti etika, fenntartható fejlődés, felelős munkáltatói hozzáállás olyan elvek, amelyekhez, ha egy nagyvállalat nem tartja magát a mindennapjaiban, üzleti téren is hátrányokat szenvedhet. Egyre több zöld minősítés születik, zöld díjak és zöld rangsorok mérik az intézmények, szervezetek törekvéseit. A Dow Jones is kialakította már a fenntarthatósági indexét (Dow Jones Sustainability Index). A Zöld rendezvényszervezés megvalósítása kiváló lehetőség arra, hogy a fentebb említett elvek tükröződjenek egy intézmény működésében.

Magyarországon a zöld rendezvényszervezés talán a felismerés korai szakaszában járhat.  Ugyanakkor a zöld intézmények törekvései és szolgáltatásainak beleépítése a rendezvények lebonyolításába egyértelműen előnyökhöz juttatja az intézményeket, szervezetetek, összességében az egész piaci szegmenst, annak minden résztvevőjével együtt. Egy pár ilyen előny: 

  • Kiadáscsökkentés: Takarékos energiafogyasztás, hulladék csökkennés, helyi termékek vásárlása, a kisebb fogyasztás, mind-mind megtakarításhoz vezethet.
  • Jó hírnév kialakítása/Pozitív megítélés: A környezettudatos rendezvényszervezés, a fenntartható életforma iránti elkötelezettség, és szempontok a munkavégzés során, olyan értékeket teremtenek, amelyek követendő példaként szolgálhatnak a többi piaci szereplő számára is.
  • Figyelem felkeltése és nevelés: Minden szereplő egyben tanulással is tölti idejét a munkavégzés során, hiszen olyan életmód és munkamorálhoz nyújtunk alternatívákat, amely a jövőbe mutatnak.
  • Társadalmi hasznosság, szociális előnyök - Megfelelő kivitelezés, tervezés mellett, a rendezvény elősegíti a régió fejlődését: pl. munkateremtés a helyi beszállítóknak, fair trade rendszerrel a helyi termelők segítése stb.
  • Döntéshozók befolyásolása - Az új magatartási formák bemutatásával, és munkamorál bevezetésével más szereplőket, szervezeteket, és más piaci szegmenseket is motiválhatunk a környezettudatosság területei felé.
  • A legjobb gyakorlatok elterjesztése az intézményekben: Pl.a fair trade italok felszolgálása, a munkába történő utazás széndioxid kibocsátásának bemutatása, a mindennapokban megjelenő környezettudatos viselkedési formák, az egész szervezet számára tanulási lehetőséget jelentenek.

Atrium_01.JPG

 Folytatjuk...:)[1] Environment Canada’s Green Meetings Guide, 2007

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr483325889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.