2011. október 28. 11:06 - Zöld Intézmény

Az ökológiai Lábnyom - erőforrás felhasználás zöld szemmel

Az ökológia lábnyom egyre jobban előtérbe kerülő téma napjainkban. Az eljárás segítségével kiszámolható egy olyan alternatív mutatószám, amely kifejezi, hogy a termékek és szolgáltatások előállításához mekkora termékeny termőterületre van szükség. Az ökológiai lábnyom segítségével továbbá kiszámítható egy egyén életviteléhez, intézmény működéséhez és esemény lezajlásához szükséges termékeny termőterület nagysága. Az ökológiai lábnyom mutató alkalmas arra, hogy számszerűsítse a Föld erőforrásainak túlzott használatát. Az ökológiai lábnyom a Föld erőforrásait biokapacitásban fejezi ki. A biokapacitás olyan földterület vagy víz, amely valamilyen felhasználásra alkalmas. A bioszféra azon képességét mutatja meg, hogy képes kielégíteni az emberi fogyasztási igényeket és ártalmatlanítani a hulladékát.[1]

Ha összegezzük a Földön élő emberek életviteléhez szükséges biokapacitást megtudhatjuk, hogy mennyivel haladja meg a Föld biokapacitását. A Föld átlagos biológiai produktív területe 1,8 gha/fő (globálishektár/fő). Világátlagban kifejezve egy ember tevékenységéhez 2,7 gha termőterület szükséges. Gyakorlatilag a két érték azt szemlélteti, hogy mennyivel nagyobb intenzitással aknázzuk ki a Föld erőforrásait, mint azok megújulni képesek. A magyarországi lakosok átlagos ökológiai lábnyoma 3.7 gha/fő. Természetesen a technológiai fejlettség, népesség tekintetében a területek között nagy eltérések vannak. A kiszámolt értékek mindig egy pillanatfelvételnek foghatók fel, amely az adott időponthoz kötődik. Az értékek nem azt fejezik ki, hogy ténylegesen ekkora földterületre van szükség az adott tevékenységhez, hanem egy mutatószám, egységes mércével méri az erőforrás felhasználást, és meglehetősen összetett hozzárendelési szabállyal jön létre. Az ökológiai lábnyom előnye, hogy összehasonlíthatóságra alkalmas alternatív mutatószám. Az ökológiai lábnyom segítségével megbecsülhető például, hogy egy tonna marhahús előállításához 6,51 gha termékeny földterület szükséges, vagy az, hogy a vörösiszap katasztrófa következtében 5600 globális hektár termőfelület tűnt el egy csapásra Magyarországról.

A gazdasági növekedésre használt GDP csak a végfelhasználásra kerülő termékeket és szolgálatosokat veszi figyelembe, és nem törődik az előállításukkal járó környezeti terheléssel. Az ökológiai lábnyom pont ezt a hiányosságot igyekszik pótolni. Számszerűsíti a gazdasági teljesítményhez kötődő környezeti erőforrás felhasználást.

greenfootprints1.jpg

Akit érdekel, ezen a linken kiszámíthatja saját ökológiai lábnyomát:

http://tavoktatas.kovet.hu/okolabnyom.html[1] Besenyei Mónika (2011): Ökológiai lábnyom alapjai képzés, KÖVET egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr663328242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.