2011. november 03. 09:41 - Zöld Intézmény

Zöld rendezvényszervezés és helyszín (2. rész)

Egy rendezvény környezeti terhelését alapvetően a rendezvényszervezés protokollja, illetve mag a rendezvényhelyszín kialakítása határozza meg. Azon zöld intézmény, amely elkötelezi magát amellett, hogy rendezvényeinek környezeti terhelését csökkenti, érdemes egy környezeti stratégiát kidolgoznia: Az elképzeléseket jó, ha dokumentálják és közzé teszik a holnapon, majd hírlevélben értesítik a partnereket minden ide kapcsolódó hírről. A stratégiában előnyös rögzíteni, hogy a rendezvény előkészítése, lebonyolítása és után követése során milyen környezeti terhelést csökkentő technikákat alkalmazzák, és milyen eredménnyel. Az irányelvek például kiterjedhetnek a papírhasználatra, az ajándéktárgyak beszerzésére, a hulladékgazdálkodásra, az étkeztetés és ételfelesleg menedzsmentjére és a részvevők tájékoztatására.

A rendezvény megszervezésének szempontjai mellett párhuzamosan a rendezvényhelyszín kialakítása is alapvetően határozza meg a környezeti terhelés mértékét. Egy pár releváns szempont:

  • Rendezvényhelyszín elhelyezkedése: Ideális, ha tömegközlekedési eszközzel, gyalogosan, illetve kerékpárral is könnyem megközelíthető az intézmény. A vendégek számára vásárolhatunk kombinált tömegközlekedési jegyeket ajándékba, tájékoztathatjuk a rendezvény honlapján őket a megközelíthetőség lehetőségeiről, illetve a transzfer buszok biztosítása is kisebb környezeti terhelést jelent, mintha minden vendég külön autóval érkezne.
  • Energiafelhasználás: Cél a tudatos energiagazdálkodás az elsődleges energiahordozókkal. A természetes fény minél szélesebb körű felhasználása, napkollektorok, napelemek, mozgásérzékelős és alkonykapcsolók alkalmazása, csökkentett víznyomású , nyomógombos csaptelepek, vízmentes piszoárok és a szürkevíz hasznosítás mind energiatakarékosabbá tehet egy rendezvényhelyszínt.zoldrendezveny.jpg

A rendezvényhez kapcsolódó szolgáltatások kialakításánál is figyelembe vehető pár környezettudatosági szempont:

  • Catering: Ha a kávészünetek, állófogadások, gálavacsorákon nem használunk eldobható tányérokat és evőeszközöket már komoly hulladéktermelődést előzhetünk meg. Az ételekhez használt alapanyagok lehetőleg idény jellegűek, és helyi gazdaságból, termelőtől valók legyenek. Hasonló szempont lehet a fair trade emblémával ellátott termékek vásárlása is. A megmaradt ételt fel lehet ajánlani ingyenes konyháknak. Az étkezés során keletkezett hulladék szelektív gyűjtése vagy elszállítása és Komposztálása is egy lehetséges út. 
  • Nyomtatott anyagok, regisztráció, kommunikáció: Elektromos regisztráció alkalmazásával papírt takaríthatunk meg. Használhatunk újrahasznosított papírt és környezetbarát, növényi alapú festéket a nyomtatáshoz. Minimalizálhatjuk a kiosztott anyagokat, ill. visszagyűjthetjük azokat a rendezvény végén. A kitűzőket is visszagyűjthetjük későbbi felhasználás céljából. A programfüzet tartalmazhatja a helyszínen rendelkezésre álló környezetvédelmi lehetőségeket, pl. szelektív hulladékgyűjtés.
  • Ajándéktárgyak: lehetőség szerint a mindennapi munkában, életben használható ajándékokat adjunk, kerüljük a felesleges ajándékokat. Ne csomagoljuk be túlzottan az ajándéktárgyakat, illetve keressük az újrahasznosított alapanyagokból készült termékeket.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr103347692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.