2011. november 03. 09:41 - Zöld Intézmény

Számít, amit én csinálok?

Amikor szóba jön a környezettudatos életmód, a fenntarthatóság, vagy a globális klímaváltozás kérdése sokan szkeptikusan állnak a témákhoz. Sokszor találkozunk azzal a felfogással, hogy érdemben az egyén úgy sem tud mit tenni az ügy érdekében. Mit számít, hogy én szelektíven gyűjtöm a szemetet, ha úgyis összeöntik? Minek használjak alacsony CO2 kibocsájtású közlekedési eszközt, ha havonta nyitnak meg Kínában egy új szénerőművet? Majd veszek magyar terméket, ha annyival többet keresek, mint amennyivel drágább az EU-s importtermékeknél. Kit érdekel, hogy lekapcsolom-e a villanyt a szobámban, mikor Las Vegas olyan fényárban úszik, hogy egész életemben nem használok annyi elektromosságot, mint ott egy nap alatt egy épület.

Az ilyen és hasonló jellegű aggályoknak természetesen van alapja. Viszont az a felfogás, hogy a nagyvállalatok és az egyének energiafelhasználásának különbségeiből vezetjük le a felelősségünk mértékét talán már nem annyira helytálló gondolat…

Minden gazdasági folyamat végén ott van a végfelhasználó. A sok végfelhasználó igényét igyekeznek a szervezetek kielégíteni, amely az energiafelhasználásuk alapja. Vajon ha a sok fogyasztó elkezdene takarékosabban bánni a szervezeteken keresztül hozzájuk áramló erőforrásokkal, akkor a szervezek érzékelnék-e ezt? Alkalmazkodnának-e a megváltozott igényekhez és ők is csökkentenék-e energia felhasználásukat? „De hát én csak egy vagyok a több milliárdból, mit számít az?” Hmmm… Igaz. Szeretünk így gondolkodni. Ha az utcán összeesik egy ember sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy valaki a segítségére siet, ha ez egy olyan helyen történik, ahol csak pár ember jár, nem pedig egy tömött főtéren. Az emberek így működnek. Nagy tömegben a felelősség érzése szétoszlik az emberek között. „A másik sem csinál semmit...” Akkor most mi legyen?

Ilyenkor szokott az következni, hogy azért vannak jó példák. A Wal-mart felismerte, hogy bizony nagy üzleti lehetőség van a Bio ételek árusításában és külön polcot alakított ki erre. Vajon a fogyasztói igények összekapcsolhatóak a környezeti terhelés csökkentésével? A másik dolog a lelkiismeret kérdése. Azért jó esik, ha elmondhatom: igyekszem környezettudatosan élni, és jó példával előjárni. Azok, akik ezt a gondolatot magukénak vallják és alkalmazzák is, sok értékes emberi tulajdonságról tesznek tanúbizonyságot.  Talán ebben a gondolatban van a legnagyobb erő…

razyskivayutsya-luchshie-kso-praktiki-dnepropetrovskogo-regiona_main_1313141230.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr623347794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.