2011. november 04. 10:11 - Zöld Intézmény

Zöld törekvések a József Attila Tanulmányi és Információs Központban

Az SZTE Tanulmányi és Információs Központ (TIK) 2004-es decemberi átadója óta elkötelezett híve a zöld megoldások alkalmazásának. Az egyetemi könyvtárnak is helyet adó kongresszusi központ egyszerre öt funkciót tölt be: oktatási tér, tanulási tér, konferencia tér, szolgáltatási tér és találkozási tér. A Zöld Intézmény Működésének megkezdése óta több mint 1200 rendezvények adott már helyszínt és éves szinten több mint 50.000 rendezvénylátogatót fogad. Mivel évközben a TIK az egyetem egyik központi épülete, napi szinten 4-5000 fő látogatja meg, ezért véleményformáló intézményként is működik. A környezettudatosságra nevelés három fronton történik a központban: 

  • Hardver - eszköz fejlesztése: Ide tartoznak az épület infrastruktúrájához tartozó környezettudatos fejlesztések. Pl. napkollektor felszerelése, mozgásérzékelő kapcsolók alkalmazása, újrahasznosított papírtörlők beszerzése, újrahasznosított anyagokból készült szőnyegpadló és bútorok…stb.
  • Szoftver – eljárások kialakítása, fejlesztése: Ide tartoznak az üzemeltetési irányelvek. Pl. hőmérséklet protokoll, rögzített szellőztetési rend, gépészet optimális működtetése – éjszakai leállás; kerékpáros stratégia.
  • People fejlesztés– munkatársak, látogatók felé történő kommunikáció: Ide tartoznak a tudatformáló kommunikációs kampányaink eszközei. pl. környezeti filozófia, Zöld Hírlevél, zöld plakátrendszer, mosdókban kiírások, szelektív hulladékgyűjtő informáló plakátok, saját rendezvények szervezése: Föld Napja, Föld Órája, Globális felmelegedés elleni küzdelem hónapja, Zöld kommandó nevezetű önkéntességen alapuló kezdeményezés és a SZIN-es Zöld placcra kitelepülés.

Működése során a TIK 10+1 érvet halmozott fel, amelyre hivatkozva Magyarország legzöldebb egyetemi egységének tekinti magár. Ebből párat megemlítve: Az University of Indonesia 2010 nyarán indította el a világ egyetemeinek zöld mérőszámokon alapuló „UI Green Metric Ranking of World Universities 2010” rangsorát, amelyen a TIK előkelő helyen végzett a kelet-európai egyetemek között. 2009-ben a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért által kiírt Zöld Iroda pályázaton az SZTE Tanulmányi és Információs Központ Igazgatósága elnyerte a „2009 Legtöbbet Zöldült Irodája” Díjat, továbbá a Központ 2010-ben, karöltve további három egyetemi egységgel ugyanezen a versenyen „Kreatív Különdíjban” részesült. A plusz egyedi érv egy közönségdíj, amelyet a 2011-es CSR piacon nyert el a központ a Zöld Kommandó nevezetű, önkéntességen alapuló kezdeményezésével.Átrium.JPG

     A Zöld rendezvényszervezés szempontjainak beépítése a gyakorlatba sokszor nem anyagi vonzatú. A fenti lehetőségek csak irányvonalat, amelyek további kreatív zöld megoldással kiegészíthetőek, továbbfejleszthetőek. A környezettudatosság szempontjának integrálása az intézmények rendezvényszervezési gyakorlatába növelheti a szervezet presztízsét, általa előállított hozzáadott értéket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr773352443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.