2011. november 17. 11:05 - Zöld Intézmény

Zöld tippek a bevásárláshoz

Egy egyszerű vásárlás során nagyon sok olyan hulladékot veszünk meg, amelynek szinte semmi funkciója nincs, és rögtön a kukában köt ki. Gondoljunk csak a temérdek fóliára, csomagolópapírra és a szatyrokra, amikkel elhagyjuk a boltot egy nagyobb vásárlás után.

Egy kis odafigyeléssel viszont rengeteg szemétképződéstől tudjuk megóvni környezetünket már a vásárlásnál is.kicsikocsi.jpg

A szemétképződés megakadályozása és a hatékony (költségkímélő) vásárlás a tervezéssel kezdődik: Írjuk össze egy cetlire, hogy pontosan mire van szükségünk, és vigyünk magunkkal táskát, vagy szatyrot, amiben elfél a megvásárolni kívánt termékmennyiség. 

Érdemes a vásárlás során a hosszú távú igényeket figyelembe venni. Kerüljük az eldobható, egyszer használatos termékek megvételét.

A szállítás nem csak költséges, de környezetszennyező is. Ez igaz a termékek esetében is. Ha helyi termelők által előállított termékeket vásárolunk, azzal többszörösen jót teszünk a környezetünknek: Támogatjuk a hazai termelőket, friss, ellenőrzött eredetű termékekhez juthatunk,és kevésbé járulunk hozzá a szállításhoz kötődő környezetszennyezéshez.

Lehetőség szerint a friss élelmiszereket részesítsük előnyben a lefagyasztott termékekkel szemben. A fagyasztási eljárás nagyon sok energiát igényel, és sok értékes tápanyag veszik el a folyamat során. Azt mondanom sem kell a tapasztalt háziasszonyoknak, hogy a friss alapanyagból készült étel íz világa messze felülmúlja fagyasztott alapanyagból készült ételekét.

Vásároljunk olyan termékeket, amelyek csomagoló anyaga újrahasznosított papírból készült, vagy legalább természetes úton lebomlik. Az újrahasznosított papír előállítása sokkal kevesebb energiát igényel, mint az új papíré.

A kimérős termékek vásárlásánál vigyünk magunkkal textilszatyrot. Így nem kell a boltban lévő csomagolóanyagot felhasználni, amely gyakran rögtön a kukában köt ki, az otthoni kipakolás után.

A magyar vásárlókra jellemző, hogy elsősorban ár orientáltak, és csak másodsorban figyelnek a minőségre és a termék környezeti terhelésére. Hosszútávon viszont pont ez a hozzáállás okozza a legtöbb plusz költséget. Az egészségromlás, környezeti terhelés olyan hosszú távú következményeket eredményeznek, amelyeknek sokkal súlyosabbak lehetnek, mint a rövidtávú „spórolásból” eredő haszon.

 

Felhasznált források:

http://www.egymozdulat.hu/pages.php?aid=15&pID=3

http://tudatosvasarlo.hu/12pont.html

http://www.geographic.hu/Civilizacio/2006/12/Otletek_kornyezettudatos_vasarlashoz

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr733385017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.