2012. január 05. 10:15 - Zöld Intézmény

Zöld egyetemek világrangsorában a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2011-ben második éve vett részt az Indonéziai Egyetem zöld egyetemek világrangsorát összeállító felmérésében. A felkeresett egyetemek önkéntes adatszolgáltatásán alapuló felmérésben öt kategóriában pontozták a résztvevőket, és állítottak fel egy összesített rangsort: zöld statisztika, energia- és klímaváltozásban játszott szerep, hulladékgazdálkodás, vízhasználat és utaztatás. A 2010-es felmérésben még csak 95 egyetem vett részt, 2011-ben már 178 egyetem szolgáltatott adatokat.  Legnagyobb számban európai (70 db), ázsiai (62 db) és észak-amerikai egyetemek (33 db) vettek részt a felmérésben.

2011-ben a Szegedi Tudományegyetem előrébb lépve a rangsorban előkelő helyezést ért el mind világszinten, mint az európai egyetemek körében: A 178 résztvevő közül az SZTE a 67. helyet foglalta el.

zöld egyetem rangsor.jpg

Forrás: http://greenmetric.ui.ac.id/ alapján saját szerkesztés

Európai viszonylatban a 70 részvevő közül az SZTE 21. helyen végzett, ezzel tovább javítva a 2010-ben elért eredményét. Az európai rangsorban csak nyugat-európai egyetemek és egy orosz egyetem előzték meg a Szegedi Tudományegyetemet, így az SZTE továbbra is büszkén viseli a Közép-Európa legzöldebb egyeteme titulust.

európai egyetemek rangsora.jpg

Forrás: http://greenmetric.ui.ac.id/ alapján saját szerkesztés

Idén először másik három magyar egyetem is részt vett a felmérésben: A Debreceni Tudományegyetem (DE), Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és az Óbudai Egyetem (ÓE). A felmérésben résztvevő magyar egyetemek rangsorában a SZTE kapta a legelőkelőbb helyezést.

magyarországi egyetemek rangsora.jpg

Forrás: http://greenmetric.ui.ac.id/ alapján saját szerkesztés

A felmérés eredménye bizonyítja, hogy a Szegedi Tudományegyetem zöld törekvéseit világszinten is elismerik.

2012. Február 9-i kiegészítés: A zöld egyetemek rangsoráról az SZTE Infografikai Műhely készített egy nagyon látványos infografikát, amely megtekinthető az alábbi képen. (A nagyobb méretben való megtekintéshez: jobb klikk->kép megjelenítése.)

zöld_egyetemek_végleges.png

Szólj hozzá!
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr293521191

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van-e jövője a magyar hulladékgazdálkodásnak? 2012.02.27. 08:40:30

 Forrás: Lesifotós bla-blogja Szerencsére erre a kérdésre a kormány törekvéseinek köszönhetően nem feltétlenül negatívan kell válaszolnunk, sőt. Míg a bolgár kormány bedől a helyi maffia ilyen vagy amolyan zsarolásának és megengedi az ország...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.