2012. január 25. 09:50 - Zöld Intézmény

Hollandok meglepő látogatása

Elindult az új év, megnyitotta újra kapuit a TIK és január közepén már fogadhattunk is egy külföldi egyetem látogatóinak csoportját. 20-án Szegedre látogatott az Utrechti Egyetem 3 professzora és 31 diákja, kiegészülve 4 temesvári oktatóval. A kirándulás célja a Szegedi Tudományegyetem és ezen belül kiemelten a Gazdaságtudományi Kar meglátogatása volt. A délelőtti program keretében a látogatók először a TIK-be érkeztek, ahol két előadást hallgattak meg. Dr. Lukovics Miklós az SZTE Stratégiai és Fejlesztési Igazgatóság igazgatója és a GTK egyetemi docense egy rövid prezentáció keretében bemutatta a Szegedi Tudományegyetem történetét és jelenlegei felépítését. A prezentáció után Havranek Péter PR referens tartott egy bemutatót a TIK-ről és zöld törekvéseiről.

P1205017.JPG

Az első meglepetés akkor ért minket, amikor Péter feltette prezentációja végén a rutinszerű kérdést: „Any questions?” A magyar hallgatók „aktivitásán” edződött előadók meglepődve tapasztalták az egyszerre 6-7 égbe ugró kar látványát és az aktív érdeklődést, ami kibontakozott az előadás során, és egyébként végigkísérte az egész napot. A hallgatók kérdeztek a zöld törekvés stratégiájának operatív megnyilvánulásairól, a finanszírozási lehetőségekről, az egyetemi polgárok nyitottságáról a zöldülés felé, milyen a kapcsolatunk a médiával és hogy vannak-e más egyetemen hasonló kezdeményezések. Dr. Lukovics Miklós elmondása szerint egész félévben nem kap ennyi kérdést a saját hallgatóitól, mint egy nap lefolyása alatt a holland látogatóktól. A látogatók érdeklődését jól illusztrálta, hogy a nap végén egyenként léptek Gódor Petra intézményfejlesztési projektvezetőhöz és jelezték, hogy nagyon színvonalasnak tartották az elhangzott előadásokat, és szeretnék elkérni további tanulmányi célokra.

mikipeti.jpg

A TIK-ben tartott előadások után Prof. Dr. Oedzge A.L.C. Atzema az Utrechti Egyetem gazdaságföldrajz professzora összefoglalásában kiemelte, hogy egy egyetem mai két legfontosabb funkciója a nyitottság és fenntarthatóság, és szerinte az SZTE és azon belül a TIK tökéletesen megfelel ezeknek az elvárásnak. Kiemelte, hogy a környezettudatosság és fenntarthatóság témakörei Hollandiában is jelen vannak, de inkább csak hangzatos  szlogenek és marketing fogások formájában. A látottak alapján a TIK-et példaértékű intézménynek minősítette és véleménye szerint sok tanulni valójuk lenne tőlünk.

P1204990.JPG

A délelőtti előadások után Solti Mónika körbevezette a látogatókat a TIK-ben, majd elindultak a GTK épületébe meghallgatni az ottani előadásokat. Ebéd után következett egy városnézés, amely végeztével a TIK-ben egy tesztet töltöttek ki a látogatók a nap folyamán elhangzott témákkal kapcsolatosan. A tesztek eredményeiből levonható, hogy nagyon figyelmesek voltak egész nap, és a helyes válaszok fejében felajánlott csokoládéért is vérmes küzdelem zajlott...:-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr693752304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.