2012. március 28. 15:30 - Zöld Intézmény

Szombaton újra egy óra a Földünké

2011. március 31-én a világ számos városának épülete egy órára ismét lekapcsolja fényeit és elcsöndesedve a Föld hangjára figyel…

20.30 órakor Magyarországon is újra kezdetét veszi a Föld Órája, amely Sydney-ből indulva nőtte ki magát világmozgalommá. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a pazarló energiafelhasználás jelenségére városok és egyének szintjén egyaránt.  Az idei kezdeményezéshez eddig 71 település és 286 intézmény csatlakozott Magyarországon, amelyek itt tekinthetőek meg. Az a település, ahonnan a legtöbben regisztrálnak, idén elnyeri a Föld Órájának Fővárosa címet.

Az eseménynek nem az a célja, hogy világszinten mérhető legyen a megspórolt energia mértéke, hiszen több esetben a leállás és az egy óra elteltével történő újraindulás több energiát igényel, mintha nem kapcsolnák le sehol a fényeket. A hangsúly inkább a figyelem felkeltésen és a tudatos energiahasználatra nevelésen van. Természetesen a látvány sem utolsó. Rengeteg városban nem lehet éjszaka a csillagokat látni az erős közvilágítás miatt, viszont ebben az egy órában erre is lehetőség nyílhat tiszta idő esetén. Az esemény idei hivatalos videója:

A Tanulmányi és Információs Központ Zöld Intézményként elkötelezett híve a zöld megoldásoknak és a környezettudatos életmódra nevelésnek. Számunkra a környezeti terhelés csökkentése nem évente egy órában merül ki, hanem tudatosan beépül a létesítményüzemeltetési irányelvekbe. Példának említeném, hogy míg rengeteg épület esti kivilágítását csak erre az egy órára kapcsolják le, addig a TIK már évek óta nincs éjszaka kivilágítva, ezért nincs is mit „lekapcsolni”. Az elmúlt két évben a TIK-ben tartott Föld Órája rendezvények esetén igaz, hogy képletesen lekapcsoltuk a fényeket, viszont a központot nyitva kellett tartani és üzemeltetni a szellőztetési rendszereket, így összességében a rendezvény megtartása nem okozott érdembeli energia megtakarítást.

Mivel szeretnénk az intézmény környezeti terhelését és ökológiai lábnyomát tovább csökkenteni, arra az elhatározásra jutottunk, hogy idén nem kerül megrendezésre a TIK-ben a Föld Órája. Ennek ellenére minden kedves olvasót arra buzdítunk, hogy regisztráljon a WWF oldalán, és tegyük Szegedet a Föld Órája magyarországi Fővárosává.

Ezzel a gyönyörű videóval köszönöm mindenkinek, aki végigolvasta a bejegyzést.

 

Címkék: zöld hírek
Szólj hozzá!
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr174345956

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hamarosan itt a Föld Órája 2012.03.31. 14:57:49

  Hivatkozás: WWF Föld ÓrájaSzerkesztés alatt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.