2012. május 04. 12:06 - Zöld Intézmény

A Föld Napja és a TIK (kulisszatitkok)

A Tanulmányi és Információs Központ dolgozói elkötelezett hívei a környezettudatosságnak és a fenntartható fejlődésnek. A Föld Napja rendezvénysorozatunkkal ezt az üzenetet szerettük volna tovább erősíteni.

A három napos programsorozatra az előkészületek már a rendezvény előtt egy hónappal megkezdődtek. Elsőként elfogadtuk a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felkérést arra vonatkozóan, hogy a TIK is vegyen részt az Egyetemi Füvészkertben megrendezésre kerülő Föld Napja családi rendezvényen.  Az ígéretfánk újfent megtelt környezettudatos ígéretekkel, a zöld kvízünket is nagy érdeklődéssel töltötték és a számítógépünkön futó ökológiai lábnyomszámítás eredményeire is sokan kíváncsiak voltak. A sok környezettudatos ígéret mellet volt olyan kisgyerek, aki azt ígérte, hogy szót fogad az anyukájának és ezzel igyekszik óvni a környezetét. :)

DSC_431822.jpg

A vasárnapi kötelezettségünknek eleget téve nem sok pihenőnk volt. Hétfőn tartottunk egy gyors eligazítást és végső megbeszélést ahol rögzítettük, hogy ki, melyik programpontnál lesz felügyelő. Itt említeném meg, hogy bizony mostanra kialakult egy olyan „keménymag” a másodéves GTK-s hallgatók berkein belül, akikre mindig számíthatunk, ha saját rendezvényeink lebonyolításáról van szó.  Látni azt, hogy a rendezvényeink iránti érdeklődés már a tervezés is kivitelezés fázisát is áthatja, nagy örömünkre szolgál.

Hétfő délután még egy utolsó egyeztetés várt ránk a kiállítókkal, majd kedden délután már teljes gőzzel üzemelni kezdtek a kazántúráink. Körülbelül 80 érdeklődő ismerhette meg a TIK gépészeti berendezéseit. Szűcs István műszaki munkatárs egy gyors prezentációban bemutatta a rendszer felépítését és működését, amelyet az érdeklődők rögtön az előadás után meg is tekinthettek.

kazántúra.jpg

A rendezvényeink fő napja a szerda volt. Ezen a napon 10-16 óráig összesen 12 programmal vártuk a központ látogatóit. Sajnos az időjárás délelőtt nem fogadott kegyeibe minket, így a B, azaz az esős tervet kellett megvalósítani: A kültérire tervezett programjainkat behoztuk a főbejárat elé és az aznapra tervezett városi biciklis versenyt is elhalasztottuk másnapra. A parkban kiállított vitorlázórepülő szerencsére maradhatott. Az AeroSzeged Szegedi Repülő Közhasznú Egyesület tagjai megkapták a SZIN-en jól bevált ernyőnket, így amíg délutánra fel nem szakadozott a felhőzet ők is védve voltak az esőtől. A nap egyik legnépszerűbb programjának kétség kívül a virtuális szemétdurrantó versenyünk bizonyult. A kiterjesztett valóságon alapuló alkalmazás segítségével a játékosok virtuálisan akadályozhatták meg, hogy elárassza Földünket a szemét. Az időjárás délutánra kedvezően alakult, így a parkban is megjelentek az érdeklődők és a Jalagati Yoga Club is meg tudta tartani a nyílt jóga óráját külterületen.

DSC_4761.JPG

Csütörtök délután verőfényes napsütésben indulhattak el a bicikliverseny részvevői. A város különböző pontjain elhelyezett ellenőrző pontok érintésével kellett visszatérniük a kiindulási helyre. A leggyorsabb résztvevőnek az 1 órára tervezett útvonal megtételéhez csupán 24 percre volt szüksége, ezzel őszinte megdöbbenést kiváltva belőlünk is. A rendezvény záró programja egy közös Zöld Filmklub volt a kongresszusi teremben. A pattogatott kukorica és az üdítő természetesen most is biztosítva volt díjtalanul a filmklubozók számára.

bicikli.jpg

A hét további érdekessége volt, hogy a programsorozattal párhuzamosan két látogatói csoportot is fogadtunk. Kedd délelőtt két Oulu-ból érkezett finn hölgynek mutattuk be a Zöld Intézményt, és tartottunk egy körbevezetéssel egybekötött prezentációt a zöld törekvéseinkről mintegy másfél óra terjedelemben. Szerdán egy 18 fős szerbiai delegáció látogatta meg a központot, akik szintén a Zöld Intézményünkre voltak kíváncsiak.

DSC_4694.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr674488176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.