2012. december 12. 13:26 - Zöld Intézmény

Ismét szénszünetre készül a Szegedi Tudományegyetem: ami a színfalak mögött van…

„Valószínűleg mikor ezt a blogot olvassátok kedves Hallgatók, Felhasználók, már többen értesültetek arról, hogy ismét szénszünet lesz az Egyetemen. A TIK vezetése úgy gondolta, hogy néhány háttér információt megoszt Veletek, hogy összességében, komplexen lássátok az ok-okozati összefüggéseket, tudván, hogy a TIK két hetes bezárása a vizsgaidőszakban nagy „érvágás” Nektek. Bízunk benne, hogy a könyvtár által felkínált rugalmasabb könyvkölcsönzési lehetőségek, illetve a meghosszabbított vizsgaidőszak segítségetekre lesz a sikeres vizsgák abszolválásában, s a cikket végigolvasva, s ismerve a felsőoktatás jelenlegi helyzetét megértéssel lesztek a két hetes zárva tartásra.

A vizsgaidőszakra mindenkinek kitartást, sikeres vizsgákat kívánok. Kívánom, hogy legyen szép karácsonyotokat, pihenjetek, töltődjetek, érezzétek magatokat jól családotok, barátaitok körében!

2013. január 7-én, hétfőn 07.15 órakor nyílni fog a TIK kapuja, s 08:00 órától a könyvtár is ismét rendelkezésetekre áll!”

Üdvözlettel:

Erdélyi Evelyn, intézmény igazgató

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ahogyan már sok forrásból értesülni lehetett, november elején a kormány 7,33 milliárd forintos zárolást jelentett be az felsőoktatási intézmények költségvetéséből. A zárolás következtében a Szegedi Tudományegyetemtől 814 millió forintot vonnak el, s ez nem az első ilyen elvonás az idén. :(

A 2012-es költségvetésbe be nem tervezett többszöri elvonás részbeni kigazdálkodása nem csak a Szegedi Tudományegyetem vezetése számára okoz fejtörést, hanem más intézmények rektorai, főigazgatói számára is. Azért, hogy a veszteségeket minimalizálni tudja az SZTE, az alábbi főbb lépéseket tette, teszi meg:

 

  • meghosszabbított szénszünetet
  • a dolgozók kötelezően elrendelt szabadságolása
  • a beszerzési eljárások, kötelezettségvállalások leállítása
  • a közüzemi számlák kifizetésének átütemezése
  • a karbantartási munkálatok elhalasztása

 

A Szegedi Tudományegyetem vezetősége, a zárolás mértékével összhangban, többek közt úgy döntött, hogy a tavalyi egy hetes szénszünetet idén két hétre módosítja, így 2012. december 21-től, 2013. január 6-ig épületeit bezárja, működésüket szünetelteti, kivéve azon intézményeket, ahol egészségügyi vagy közoktatási feladat ellátás folyik. Ezen időszak alatt az egyetemi polgárok (oktatók, kutatók, dolgozók, hallgatók, stb.) nem tartózkodhatnak az egyetemi épületekben, a munkavégzés, tanulás feltételei nem biztosítottak.

2012. december 21-én, pénteken 12 órától 18 óráig az egyetemi épületekben a fűtést visszaszabályozzák 10 fokra, s ezt a hőfokot fogják tartani 2013. január 6., vasárnap 10 óráig, amikortól is folyamatosan visszaállítják a fűtést a műszaki kollegák a normál üzemi hőfokra.

Az SZTE TIK esetében 2012. december 21-én, pénteken 14:00 órakor kezdődik meg a szénszünet. Ekkor zárjuk be a Központ kapuit, s kezdjük meg a több mint 10 légtechnikai gép leállítását, az épület kitakarítását, s egyéb szükséges munkákat a biztonságos leállás érdekében. Mint azt többen tudjátok ez az épület nem olyan, hogy lecsavarom a konvektort, itt komoly, s nagy teljesítményű légtechnikai gépekkel, kazánokkal dolgozunk, melyek több mint két hétre történő leállítása felelősségteljes feladat. A létesítményüzemeltetésért felelős kollegák már több mint két hete ezen a leálláson is dolgoznak, hogy 2013. január 7-én biztonsággal tudjuk kinyitni a TIK-et.

A tavalyi szénszünet egy hetes időszakot érintett (2011. december 23. és 2012. január 1.) Ezzel az egy hetes leállással az SZTE 85,4 millió forintos megtakarítást ért el. Ez az összeg a laikus szemével nézve elenyészőnek tűnhet a 60 milliárd forintnyi éves SZTE költségvetéshez képest, viszont amennyiben ezt az összeget egy átlagos munkavállaló járulékokkal együtt számolt éves bérével osztjuk, úgy ez a 85,4 millió forint 40 alkalmazott éves juttatásának felel meg, ami azt jelenti, hogy 40 munkahelyet tudunk megtartani. Az idei 2 hetes szénszünettel az időjárástól függően 150-220 millió forint megtakarítást remél a vezetőség, ami tekintve a 2013-as év „kihívásait” létszükséges intézkedés, hogy munkahelyeket tartsunk meg illetve az Egyetem továbbra is fizetőképes maradjon.

A szénszünet időtartalma 5 munkanapot érint (2012. dec. 27., dec. 28., 2013. jan. 2., 3., 4.) amelyeken vizsgákat lehetett volna tartani. Ennek pótlására az oktatási rektor helyettes asszony egy héttel meghosszabbította a vizsgaidőszakot, de fontos azt is kiemelni, hogy mivel az őszi szemeszterben a két egymást követő hosszú hétvége miatt nem volt őszi szünet, így az elmúlt 6 évhez képest egy héttel hamarabb is kezdődött meg a vizsgaidőszak. Ennek következtében a 2012/2013. tanévi téli vizsgaidőszak a következőképpen alakul:

Vizsgaidőszak: 2012. december 10. - 2013. január 26.

Utóvizsga-hét: 2013. január 28. - február 2.

Szénszünet”: 2012. december 21. - 2013. január 6.

A két hetes szénszünet bevezetésére fent jelzetteken túl azért is van szükség, mivel a dologi kiadásokon tovább már nem tud spórolni az Egyetem, és a munkahelyek megtartását, a munkavállalók érdekeinek képviseletét pedig kiemelt ügynek tekinti a vezetőség.

A műszaki kollégák folyamatosan optimalizálják az energetikai rendszereket, ennek köszönhetően az Szegedi Tudományegyetem egyik legnagyobb költségvetési tétele, az éves gázfelhasználás kb. 17%-al csökkent 2012-ben 2010-hez képest (2012 utolsó három hónap: előző év azonos hónapok alapján kalkulált adatok).

gaz.jpgForrás: SZTE Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság

A költségvetés energetikai részének tervezése viszont meglehetősen nehéz a gáz világpiaci árának folyamatos változása miatt. Míg 2010-ben bruttó 91 Ft és 173 Ft között ingadozott a gáz köbméterének ára, addig 2012-ben már 161 Ft és 221 Ft között lehetett hozzájutni egy köbméter gázhoz. Három év alatt tehát 58%-al nőtt a gáz köbméterének világpiaci átlagára.

gazatlag.jpgForrás: SZTE Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság

A kiragadott példa azt hivatott szemléltetni, hogy az energiaköltségek tervezhetősége, és költségvetési „súlya” milyen sok tényező függvénye. Az egyetemi egységek nyitva tartásának módosítása, és jelen esetben rövidítése az utolsó olyan lépés, amellyel komoly megtakarítás érhető el a személyi állomány leépítése nélkül.

A cikk írása pillanatáig ezért is jelentette be többek között a Kaposvári Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, az Óbudai Egyetem, Károly Róbert Főiskola és a Szent István Egyetem is, hogy szénszünet elrendelésével igyekeznek az elvonás összegét részben kigazdálkodni.

A szénszünethez alkalmazkodva a Könyvtár rugalmasabb kölcsönzési szabályokkal igyekszik segíteni az SZTE polgárok vizsgákra való felkészülését. A kölcsönzésre vonatkozó változásokról ITT olvasható részletes tájékoztató.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr224961441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.