2013. január 11. 16:30 - Zöld Intézmény

Beszámoló a TIK szénszünet alatti intézkedéseiről

2012 decemberében az egyetem vezetősége 2 hetes szénszünetet rendelt el, reagálva a november  elején bejelentett több, mint 814 milliós egyetemi támogatás zárolására. A szénszünet okairól és körülményeiről egy korábbi bejegyzésben már írtunk, ebben a bejegyzésen bemutatjuk, hogy milyen sokrétű, kiemelt figyelmet igénylő feladatok kötődtek a leálláshoz.

A Tanulmányi és Információs Központ fennállásának 8 éve alatt sosem volt még példa arra, hogy az épületet 16 napra teljesen bezárjuk. (A nyári zárás alatt a Központban sok tekintetben folytatódik a munka: a műszaki és biztonsági kollégák felügyelik az épületet, erre az időszakra vannak beütemezve a nagy karbantartások, a HSZI is üzemel, és a TIK Igazgatóságon is folyamatos az ügyintézés, a könyvtáros kollegák ekkor rendszereznek, frissítenek, stb..)

Egy ilyen hosszú ideig tartó bezáráshoz komoly tervezés, előkészület, és intézkedési terv kidolgozása szükséges annak érdekében, hogy a leállást követően zökkenőmentesen, a megszokott kellemes környezetben fogadhassa az intézmény újra a látogatóit.

A szénszünet fő célja a megtakarítás volt az energiaköltségek terén. A leállás idejére 14 fokra vettük vissza az alaphőmérsékletet, lekapcsoltuk az összes világítást és a áramtalanítottuk szinte az összes elektromos készülékeket, számítógépet, irodai eszközt. Az üzemszünet pontosan 2012. december 21. 14.00 órától 2013. január 7. 08.00 óráig tartott. A lezárás koordinálásához elkészült egy intézkedési terv, amely az alábbiakat tartalmazta:

  • A Védelmi Iroda Biztonsági Szolgálatának feladatai (házbejárások, külső ellenőrzések),
  • épületfelügyeleti rendszer otthoni elérhetőségének biztosítása a felelősöknek,
  • a karbantartó cégek leállással kapcsolatos teendői,
  • informatikai eszközök működésével kapcsolatos tájékoztatók (pl. szervergépek),
  • probléma esetén értesítendő személyek elérhetősége.

Az intézmény azért nem maradt őrizetlenül a szénszünet idejére. A  Védelmi Iroda munkatársai folyamatosan járták az egyetem épületeit. A TIK-ben tartott napi két alkalommal történő kb. 1-1 órás körbejárás (gépészeti terek, vizesblokkok, stb.) célja az volt, hogy a Központ temperáló fűtése az időjárási viszonyokhoz mérten megfelelő legyen, az esetleges hibajelek okai feltárásra kerüljenek.

Mivel a bezárás alatt senki, így természetesen a műszaki kollegák sem tartózkodhattak az épületben, az épületfelügyeleti rendszerhez távoli asztal eléréssel lehetett hozzáférni. A biztonsági kollegák és a karbantartók esetleges hibaelhárítási  munkájának támogatása érdekében elkészült az épületfelügyeleti rendszerhez tartozó több, mint 10 oldalas segédanyag, amely a rendszer által küldött hibajelentések azonosításához és elhárításához szükséges alapinformációkat tartalmazza, hiszen nagy mértékben támaszkodtunk a biztonsági kollégákra, akik eddig ezt a rendszert még nem ismerték. Másik újításunk az, hogy  a szoftver a normálistól eltérő működés észlelése esetén riasztást küld sms-ben azoknak, akik jogosultak beavatkozni. A leállás alatt egy jelzés érkezett a rendszertől, és itt is csupán a nyomáskiegyenlítő tartályon kellett egyetlen gombot megnyomni. :)

Az épületfelügyeleti szoftver felépítését, a hibajelenségeket és azok megoldását az alábbi példán keresztül szemléltetjük.

kép.jpg Kazánház légellátás sémarajza

Az 1-essel jelölt területen látható a riasztás, ha gázszivárgást észlel a rendszer

20% ÉS 40 % GÁZVESZÉLY JELZÉS:

Jelzés: Hiba esetén a kis zöld kör pirosra vált.

Hiba oka: A gázjelző rendszer gázszivárgást érzékelt amely elérte az alsó robbanási határ 20%-át vagy 40%-át. 

Jelenség:

  • 20% -os jelzésnél a kazánok lekapcsolnak, elindul a vészventilátor, a kazánházban megszólal a gázérzékelő kürt.
  • 40% -nál a kazánház teljes áramtalanítása történik meg, csak a biztonsági világítás üzemel.

Teendő: Az illetékesek (Ferroép Zrt. és a létesítményüzemeltetési főmunkatárs) azonnali értesítése.  

A 2013. január 7-ei nyitás előtti napon a műszaki munkatársak fokozatosan visszaállították a Központ gépészeti rendszerét (légtechnikai berendezések, kazánok, radiátorok, stb.). Ennek köszönhető, hogy a nyitás napján újra 21 fokot tudtunk biztosítani az épületben, sikeresen visszaállva a megszokott hőmérsékleti értékre.

Tisztában vagyunk azzal, hogy sok esetben ez a hőfok kevés, de tekintettel arra, hogy milyen mértékben csökkent az elmúlt években a Tanulmányi és Információs Központ finanszírozása, s fő célunk a nyitva tartási idő alatti folyamatos szolgáltatás, így elengedhetetlen, hogy nagyon szigorú „energiapolitikát” alkalmazzunk. Minden egyes hőfokkal történő emelés vagy nyáron hűtés plusz 10% költség többletet eredményez, mely jelen körülmények között (mind gazdasági, mint környezeti terhelés szempontból nézve) vállalhatatlan, s valljuk be a 21 és a 23 fok között a szakolvasóban sajnos jelentősen érzékelhető különbség a nagy üvegfelületek miatt nem lenne. Mint tudjátok „szegény ember vízzel főz”, ezért marad a plédkölcsönzés. :)kép2.jpg

Folyamatban vannak az energetikai számításaink annak érdekében, hogy pontos számadatot adhassunk a megtakarítás mértékéről, de azt már most tudni lehet, hogy a központ több mint 2 milliós nagyságrendű megtakarítással kalkulálhat a normál üzemmenethez képest.Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr295012441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.