2013. március 04. 11:43 - Zöld Intézmény

Dokumentumfilm készül az egyetem zöld törekvéseiről

 

Ahogy arról már több blogbejegyzésünk beszámoltunk, az egyetem zöld törekvéseiről országos szinten is egyre szélesebb körben értesülnek a médiumok. Legutóbb Dr. Majó Zoltán és Erdélyi Evelyn tartott sajtótájékoztatót a témával kapcsolatban 2013. január 23­-án. Az előadás során Dr. Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója ismertette a Szegedi Tudományegyetem környezettudatos törekvéseit a beruházások, energetikai megtakarítások szemszögéből, illetve Erdélyi Evelyn, az SZTE TIK intézmény igazgatója bemutatta az SZTE által elért kiemelkedő eredményeket az Indonéziai Egyetem zöld egyetemek világrangsorolását végző 2012-es felmérésében.DSC_0035_1.JPG

A sajtótájékoztató után január 28-án érkezett egy e-mail a TIK igazgatóságára, miszerint egy forgatócsoport készít dokumentumfilm-sorozatot a 14-18 éves korosztály számára, amely a Magyar Televízióban, illetve a középiskolásoknak szánt E-learning tananyagban jelenik meg. A felkérésben az szerepelt, hogy a sorozat egyik részében szeretnék bemutatni az SZTE-t, illetve egy helyi szakértőtől megtudni, hogy milyen környezetkímélő technológiák révén sikerült felkerülni a világ legzöldebb egyetemeinek listájára. A felkérést elfogadtuk, megkaptuk a szinopszist, amely tartalmazta a témákat nagy vonalakban, végiggondoltuk a lehetséges forgatási helyszíneket, és utána egyeztettük az időpontot.

A forgatócsoport február 13-án érkezett meg a Tanulmányi és Információs Központhoz. Az épület teljességgel lenyűgözte őket, érdeklődve hallgatták a zöld megoldások listáját, amelyeket alkalmaz az egyetem, miközben szinte az egész intézményt bejárták vágóképeket készítve. A Budapestről érkező vendégeink arról számolnak be, hogy nem is gondolták volna, hogy ennyire fejlett infrastruktúrával, és a környezettudatosság szempontjai szerint működő egységek találhatóak a Szegedi Tudományegyetemen. 

A TIK-ben zajló jelenetek felvétele után a stáb átvonult a JATE klubhoz, ahol Dr. Majó Zoltán mutatta be a szürkevíz hasznosítás lehetőségét biztosító berendezéseket. Vendégeink bepillantást nyerhettek a JATE klub folyosójáról nyíló, elzárt gépészeti termekbe, és a forgatás ideje alatt Dr. Majó Zoltán rengeteg érdekes adattal, háttér információval és színes történetekkel mutatta be a Rektori Hivatal és a JATE klub életének fontosabb állomásait is. Az utolsó forgatási helyszín a Mérnöki Kar volt, ahol a forgatóstáb megismerhette a geotermikus energia hasznosításával megoldott hűtő-fűtő rendszer felépítését.  Felvételeket készítettek a hőkutaktól, amelyek -5 celsius fokos külső hőmérsékletig képesek az épület fűtését biztosítani. A nap utolsó forgatási helyszíne a Mérnöki Kar teteje volt, ahol lefilmezték a telepített napelem parkot, és nem utolsó sorban megcsodálhatták Szeged gyönyörű látképét. DSC_0018_1.JPGA forgatócsoport egy egész délutánt töltött az egyetemi egységekben, és a késő délutáni órákban fejezték be a jelenetek és vágóképek felvételét. A végső anyagot az előzetes tervek alapján április 22-én tekinthetik meg az érdeklődők a Múltunk és jelenünk - a víz című dokumentumfilm sorozat részeként a Magyar Televízió adásában.DSC_0068.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr615115882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.