2016. január 16. 12:04 - Zöld Intézmény

Zöld rendezvények szeptembertől...

 

Az SZTE TIK továbbra is megállíthatatlanul halad előre a minél zöldebb lét felé. Az eddigi zöld paletta 2015 nyarán újra bővült: a napelemek, napkollektorok mellett elkészült a szennyvízhőt hasznosító hűtő-fűtő berendezés is, melynek lényege nem más, mint hogy a szennyvíztelepen elhelyezett hőcserélő berendezés a Központhoz 18° Celsius-os lágyvizet juttat el, amit aztán a tetőn elhelyezett gépezet az időjárásoknak megfelelően alakít és vagy meleget, vagy épp hideget juttat intézményünkbe.

Azonban nem csak a beruházások terén próbáljunk Központunkat zöldebbé tenni, hiszen számos rendezvénnyel igyekszünk felhívni a hozzánk ellátogatók figyelmét a környezetvédelemre.

A  zöld rendezvények a beiratkozással kezdődnek meg, hiszen Központunk előtt rengeteg ajándék, játék lehetőség és érdekesség vár mindenkit aki épp arra jár. Már itt megemlítjük az érdeklődőknek, hogy év közben sem hagyjuk őket unatkozni, mivel havonta 2 alkalommal kerül megrendezésre várhatóan Kazántúra és szintén havi rendszerességgel lesz Zöld Filmklub. Ezen alkalmakon immár matrica gyűjtésre is van lehetőség a TIK-Index nevű füzetkébe, melyet minden ilyen eseményen bárki megkaphat! A megfelelő számú matrica után pedig természetesen ajándékok várják a füzet tulajdonosait, erről részletesen a honlapunkon olvashattok!

untitled1.png

De mi is a Kazántúra?

Kazántúra, melynek keretei között alkalmanként 20-20 szerencsés jelentkező tekintheti meg, hogy miért is jogos a Zöld Intézmény elnevezés. A túra egy nagyjából 15 perces előadással indul, ahol a műszaki kollégák röviden elmondják, hogy mit is láthatunk majd később. Ezután következik a „lejtmenet”, hiszen a mélygarázsban lévő berendezéseket tekintjük meg először. Itt található az a diesel aggregátor is, ami a szünetmentes tápokkal együtt áramszünet esetén azonnal bekapcsol és biztosítja a ház folyamatos áramellátását. Szintén az épület alatt helyezkednek el a légtechnika egyes részei is, illetve a fentebb említett szennyvízhős gépezethez is innen indul fel a víz a tetőn található hőszivattyúba.

untitled2.png

Miután a föld alatti részt megtekintettük következik a másik véglet, azaz a tető. Ez a része a kirándulásnak sajnos időjárásfüggő, hiszen elég szeles tud lenni odafenn, de mindenképpen megéri feljönni szétnézni egyet. És nem csak a csodálatos kilátás miatt, hiszen tiszta időben a napelemek sora is remekül csillog, a napkollektorokról nem is beszélve!

untitled3.png

Az előbbiek 80 kW teljesítménnyel rendelkeznek, míg az utóbbiak segítségével (megfelelő időjárás esetén) márciustól egészen októberig kiválthatjuk az egész Központ gázfogyasztását.

Ám itt sincsen vége a tanulmányi útnak, hiszen a tetőről lejövet következik az, amiről a nevét kapta a túra: a kazánok megtekintése, melyekből 4 darab van. Ám elég is ennyit a Kazántúráról, hiszen kell valami meglepetést is hagyni!

És aki a filmeket szereti?

A filmek szerelmeseinek is van egy ajánlatunk, hiszen újra elindult a Zöld Filmklub.

untitled4.png

Októberben a Bennfentesek című oknyomozó művet tekintettétek meg, amely a 2008-as pénzügyi válság okait és okozatait vizsgálta. Novemberben, a Halloween miatt egy kicsit „zordabb” témájú filmet választottunk nektek, így Tim Burton csodálatosan szép gyurmameséje, a Halott Menyasszony képkockáit követhettétek nyomon a Kongresszusi terem vetítővásznán. A december hónapról pedig szerintem mindenkinek egy film jut eszébe: A reszkessetek betörők. De ez idén nem így volt, ugyanis egy réges-régi, messzi-messzi film legújabb része készült el: a Star Wars 7. Hogy mindenki kellőképpen friss és felkészült legyen, a teljes Saga-t elhoztuk nektek, a 6 részt két napon keresztül vetítettük és a Coca-Cola támogatásával még fél liter Cola-val is kedveskedni tudtunk a filmezőknek.

A Filmklub minden vetítése előtt megtekinthettetek egy rövid, fenntarthatósággal kapcsolatos videót is, melyek mai, modern környezettudatos megoldásokat mutattak be.

 

Ezek voltak tehát 2015 szeptemberétől a fontosabb zöld rendezvényeink, melyek természetesen az év végével nem lettek a fiók mélyére téve. 2016-ban is készülünk nektek számtalan hasonló rendezvénnyel!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr358268162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.