2016. április 30. 11:33 - Zöld Intézmény

A fenntartható űr

A NASA, a világ egyik talán legjobban ismert űr-kutatószervezete nem csak Földöntúli hírekkel és eseményekkel örvendeztet meg minket. Az űrben élni elég nehéz, hiszen nem lehet csak úgy kiszaladni a boltba, ha valami elfogy. Ezért, hogy mindenből legyen elegendő, a NASA bizony tanítja az űrhajósokat, hogy hogyan is legyenek környezetbarátok, fenntarthatóak.

Erről a BBC írt:

Az asztronautáknak, akik hónapokat laknak az űr peremén el kell, hogy sajátítsák a fenntartható élet minden momentumát. A küldetések, melyek keretei között friss erőforrásokat juttatnak fel nagyon drágák és időigényesek. Azoknak, akik a 2030-ra tervezett Mars expedícióra jelentkeztek, amely előreláthatólag 2 teljes évig fog tartani, még nehezebb dolguk lesz. Az amerikai űrügynökség nagy erőkkel dolgozik azon, hogy hogyan lehet biztosítani a napi szükségleteket ilyen nehéz körülmények között.  Az eddig tanultak alapján azonban az biztosnak látszik, hogy nagyon nagy előnyünk van nekünk, itt a Földön. 

"Igazából egy nagyon limitált környezetünk van az űrben, emiatt nagyon meg kell tanulnunk ezt a keveset a lehető legjobban kihasználni." mondta el Cady Coleman asztronauta.

Cady-től azt is megtudtuk, hogy az űr fantasztikusan fel tudja gyorsítani a technológiai fejlődést és a NASA által kidolgozott találmányokat és módszereket gyakran a Földön is alkalmazzák. 

Az olyan cégek, mint a Nike, DIY, Kingfisher és az Ikea már alkalmazzák az úgynevezett "zárt hurok" üzleti modelleket — melyekben a szemetet újrahasznosítással és átdolgozással tüntetik el — a költségcsökkentés és a környezetbarát lét céljából.

A farmerok a víz és a termőterületek mennyisége és állapota miatt igyekeznek kevésbé kibocsátás-intenzív módszereket bevetni. Mind a termesztést, a betakarítást és a fogyasztást is az űrhajósok végezték tavaly a Nemzetközi Űrállomáson. 

Tehát mit tanulhatunk a NASA technológiáiból?

1. Növények termesztése

Több évtizedig tartott a NASA-nak kifejleszteni a folyamatot, melynek eredményeként növényeket tudnak termelni az űrben. 

A csapat "magpárnákban" —  egy módosított verziója a Földön is használt növesztő zsákoknak — növesztette a terményeket, amiket direkt erre a célra épített LED lámpákkal világítottak, melyek biztosították a fotoszintézishez szükséges fényt. A lámpa különlegessége, hogy a növények növekedéséhez szükséges piros és kék fényből többet használnak, mint a zöldből. Ez szintén egy olyan technológia, melyet a Földön is alkalmaznak "függőleges termesztés" néven, ami egy felettébb fenntartható formája a termelésnek. Az ilyen termelésnél ugyanis polcokon termelnek beltérben, hogy optimalizálják a hely és a víz mennyiségét. A módszer hívei szerint ez jelentheti a megoldást a hatalmas ütemben növekedő népességszám etetésére. 

A Green Sense farmon például majdnem az összes általuk felhasznált vizet újrahasznosítják, ami 10-szer olyan tér-hatékony, mint a szokásos farmok, ráadásul 26-szor teremnek egy évben a szokásos 2-3 helyett. 

"A NASA azon igénye, hogy minden erőforrást konzerváljon az űrben, azzal a következménnyel járt, hogy a technológiájuk már a Földön is elérhetővé váljon." — mondta Robert Colangelo, a Green Sense farm vezérigazgatója. "Jó példa erre az energia- és hőtakarékos LED lámpa, ami maximalizálja a fotoszintézist. Az általunk kidolgozott egy zárt rendszert, ami megköti a víz tápanyagát és a párologtatását a virágoknak, szintén a NASA ichlette.

 

2. Tiszta víz 

A víz az űrben az egyik legritkább erőforrás, ezért a NASA kidolgozott egy olyan szennyvízszűrő rendszert, amit a Nemzetközi Űrállomáson alkalmaznak. Ez a rendszer képes a vizeletből, a levegő páratartalmából és az izzadságból is iható H2O-t csinálni. 

 Sőt, 2008 óta több, mint 22 500 liter vizet hasznosítottak újra vizeletből csak a Nemzetközi Űrállomáson. Ennyi víz űrbe juttatásának költsége nagyjából 225 millió dollár lett volna. 

"A legtöbb ember elszörnyed, ha látja, hogy mit iszunk, de a szűrt víz pont olyan finom és tökéletes, mint az eredeti!" tudtuk meg Coleman asztronatuától.

A NASA eladta a technológiát cégeknek, akik hordozható szűröket készítettek olyan helyekre, ahol az ivóvízkészletek szűkösek. A Water Security Corporation által előállított szűrők például Mexikóban és Irakban lettek elhelyezve és lehetővé teszi a lakosoknak, hogy tiszta, egészséges vizet ihassanak.

 Ken Kearney, a cég marketing és értékesítési alelnöke elmondta, hogy "Az általunk használt technológia ugyanazokon az elveken alapul, mint az űrben használt változata. Hihetetlenül megbízható és nem igényel szakmunkás által végrehajtott karbantartást. Olyan helyeken is tökéletesen működik, ahol kevés vagy egyáltalán semmi áramforrás nincsen, hiszen a rendszer csupán a gravitációt használja, hogy megszűrje a  vizet."

A NASA olyan kutatásokat is finanszíroz, melyek azzal foglalkoznak, hogy miként lehet az emberi ürüléket élelmiszerként újrahasznosítani a hosszabb űrutazások alkalmával. Reméljük, hogy azért a Földön ilyen extrém és drasztikus megoldásra nem lesz szükség. 

 

3. Eszközök újrahasznosítása

Azonban az amerikai űrközpont nem csak az élelmiszerekre fókuszál. " Itt lent bármikor bárki el tud menni és venni szerszámot, amire épp szüksége van, de nekünk odafent nagyon meg kell tanulnunk újrahasznosítani, másra használni és építeni megfelelő eszközt." — mondta el Miss Coleman. 

Hogy segítse ezen törekvéseket a NASA kísérletezik az űrben is alkalmazható 3D nyomtatókkal. "Ha kellene nekünk egy eszköz, a NASA felküldené a terveket hozzá, mi kinyomtatnánk és az addigi eszközöket felhasználhatnánk alapanyagként" — ábrándozott Miss Coleman. 

A NASA Ames Kutatóközpontjának dolgozói Kaliforniában egy másik érdekes kérdéssel foglalkoznak, mégpedig az űrállomáson, űrhajókon keletkező szemét újrahasznosításával. A csapatok megpróbálják elkerülni, hogy az űrbe kelljen dobni a szemetet, mivel az veszélyt jelenthet másik űrhajókra vagy bolygókra, holdakra. Ezért a NASA olyan eljárásokkal kísérletezik, amik lepréselik majd átalakítják a szemetet kis, 8 hüvelykes cserepekké. Ezek aztán segíthetnek az űrjárművek radioaktivitástól védő pajzsának újraépítésében. 

 

4. Zöld épületek

A NASA által kifejlesztett technológiák a Földön is "zöldebb" épületeket eredményezhetnek. A kaliforniai bázisukon például építettek egy épületet, ahol a jövő energia-takarékos technológiáit tesztelik. A Fenntarthatósági Bázis gyakorlatilag nem hagy maga után ökológiai lábnyomot és több innovációt is használnak, mely az űrből ered. Például a szilárd-oxidos tüzelőanyag-cellák a Mars-járókról lehetnek ismertek, amelyek elektromosságot generálnak. Másik példa lehet a szürkevíz-hasznosító berendezés, amely a használt vizet alkalmazza például WC-k öblítésére. 

Ezek az épületek egy olyan filozófia legmagasabb vívmányai, melynek lényege, hogy a lehető legmagasabb szinten használjuk újra és hasznosítsuk az erőforrásainkat, valamint minél jobban csökkentsük a káros anyag kibocsátásunkat. 

 

Bár ezek a technológiák még eléggé messze állnak hazánktól reméljük, hogy idővel nálunk is megtalálhatóak lesznek és mi is része leszünk a nagy filozófiának. 

 

Forrás: BBC

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr568666824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.