2016. május 19. 09:55 - Zöld Intézmény

Hyperloop, avagy Musk újabb ötlete

Ki ne hallotta volna már azt a nevet, hogy Elon Musk?! A multimilliárdos vállalkozó először a PayPal rendszerével kezdte gyűjteni vagyonát, majd gyorsan alapított egy "űrbéli technológiákat" alkalmazó autóvállalatot, a Tesla-t, végül pedig következett a földöntúli világ és a SpaceX. Azonban Musk nem állt itt meg, 2013-ban írt egy érdekes tanulmányt, aminek a címe Hyperloop. Vajon ez is egy világmódosító ötlet? 

Kezdjük ott, mi a Hyperloop?

Ahogy már említettük, Musk pár éve írt egy tanulmányt egy olyan vonatrendszerről, mely a Hyperloop elnevezést kapta. Az ötlet lényege, hogy egy csőben vákuumot hoznak létre, amiben egy szállítókapszulát "löknek végig" elektromágnesek felett. A szerelvény elejére turbinát szerelnének, ami beszippantaná a vonat előtti levegőt, ami eztán a jármű alatt süvítene végig, biztosítva ezzel a kapszulák lebegését. Ennek, és a kis légnyomásnak köszönhetően így a kapszula elérheti a 1200 km/h sebességet. Igen, jól olvastátok 1200 km/h. Ez azt jelentené, hogy egy Budapest - Pozsony (2,5 óra) útvonal egészen konkrétan 10 perc lenne. 

Mennyire távoli jövő ez?

Nagyjából annyira, mint a 2020-as olimpia, mivel ekkorra tervezik a Nevada államban található próbaútvonal befejezését, amin már emberek is utaznának. De nem csak a tengerentúlon vált igen közelivé a jövő ezen vívmánya, hiszen a tervek között szerepel egy Pozsony - Budapest - Bécs útvonal elkészítése is. Szlovákia támogatja az ötletet, úgyhogy hamarosan a másik két érintett országot is felkeresik majd. 

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy akár 10 éven belül már percek alatt tehetünk meg hatalmas távolságokat, hiszen az egész még csak koncepció szintjén létezik. A technológia (elvileg) adott hozzá, de az kérdéses, hogy mennyire lesz majd olcsó és gazdaságos. Ha hihetünk az elveknek, akkor az előbb említett Közép-Európában található út nagyjából 5800 forint lenne a szupervonattal. Ám ne feledkezzünk meg róla, hogy a fenntartási költségek valószínűleg nem egyeznek meg majd itthon és Amerikában, illetve az árképzési módszerek is másak. Lényeg a lényeg: Musk hiperaktivitását nem lehet megállítani, és ismét megpróbálja megváltoztatni a világot. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr638712090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.