2016. szeptember 28. 12:42 - Zöld Intézmény

Mars a Marsra!

Elon Musk, mindenki kedvenc milliárdos szupergonosz-szuperhőse ismét hallatta hangját. Nagyon megosztó személyisége mellett az elvitathatatlan az amerikai zsenitől, hogy viszonylag jó százalékkal képes megjósolni dolgokat. Hozzátéve persze, hogy úgy viszonylag könnyű a jövőről beszélni, hogy a háttérben már te építed is...

A Tesla Motors javában gyártja a Model 3 elnevezésű, elektromos "népautókat", melyeket elvileg 2017-ben kezdenek el szállítani a megrendelőknek. A SpaceX sem tétlenkedik, hiszen folyamatos kísérleteket végeznek a visszatérő rakéták terén, bár legutóbb elég csúnya balesettel zártak — tankolás közben robbant fel az egyik rakéta. Musk azonban most is nagyot mondott, mint eddig mindig:

a Mars elérhető

 

Az előadás keretei között Musk elmondta, hogy a SpaceX 40-100 éven belül képes lesz arra, hogy embereket 100-200 fős rakétákban szállítson a Marsra. Ja, és lehet majd retúr jegyet is venni, mivel az őrült zseni képzeletében az űrjárnű képes lesz a Föld-Mars távolságot többször, oda-vissza megtenni. Hogy hogyan? Íme egy kis videó:

 

Tehát az utazás a következő lépésekből épülne fel:

  1. Elstartol a rakéta, rajta az embereket szállító űrhajóval.
  2. Föld körüli pályára áll az űrhajó, a rakéta visszatér a kiindulási pontra.
  3. A rakétát újratankolják, közben a tetejére raknak egy másik űrhajót, amelyben már hajtóanyag van csak.
  4. A rakéta felviszi a hajtóanyagot szállító teherűrhajót az emberes űrhajóhoz, hogy megtankoljanak belőle – ezt megismétlik négyszer vagy ötször.
  5. Az emberes űrhajó elindul a Mars felé.
  6. Odaérnek és az űrhajó a talpán landol, majd a Mars új lakói kiszállnak.

Fontos megemlíteni azt is, hogy Musk jelezte, hogy a SpaceX nem tervez marsi kolóniát létrehozni, csupán az embereknek az utazás lehetőségét kívánja biztosítani, a többit oldja meg más. És ha ez valóban így lesz, biztosan állíthatjuk, hogy lesz, aki megoldja...

Forrás: index.hu
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr3911749231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sírjatok 2016.09.29. 16:52:11

Egyébként miért lenne jó odavinni néhány ezer vagy tízezer telepest? Ennek az összegnek a századából lehetne bármelyik sivatagot termővé varázsolni, szinte nulla kockázattal, annyi előnnyel a Marshoz képest, hogy az elmondhatatlan (pl. ha valaki rájön, hogy mégsem akar telepes lenni, hazamehet. Vagy pl. nem döglik meg az egész telep, ha kilyukad egy ház).

A túlnépesedéssel sem az a baj, hogy "nem férünk el" vagy "nincs elég élelmünk", hanem hogy elsősorban a szegény, képzetlen emberek szaporodnak, akik így a nyomorukat növelik és feszültséget okoznak.

De hát pont nem is ők mennének a Marsra, hanem olyan országok lakosai, (Usa, Európa országai), ahol egyáltalán nincs túlnépesedés.

Szóval mi értelme lenne egy Mars-kolóniának? Tudományos? Ahhoz nem kell sok ember. Túlélés záloga, ha a Föld elpusztul? Nem tud önellátó lenni. Minek? Én maximum valami extravagáns hobbiként, techdemoként tudok rá tekinteni, és persze nyilván inkább erre költsék a pénzt, mint háborúkra.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.29. 18:58:41

@sírjatok:

Erre csak azt tudom mondani neked, amit állítólag a hegymászók szoktak, amikor megkérdik őket, miért másznak fel a csúcsra: azért, mert ott van.

Az emberiség egész történelme abból (is) áll, hogy új területeket hódít meg, foglal el. Ez valószínűleg bennünk van.

Másrészt ma még talán nem is látjuk, miféle műszaki és kisebb részben tudományos fejlődést indíthat el a Mars betelepítése. Az emberiséget mindig is a kihívások vitték előre. Na mármost, a Mars betelepítése meglehetősen nagy kihívás. :)

7tom 2016.09.29. 18:59:41

Pedig a túlélés miatt kell betelepíteni a Marsot, az önellátás csak méret kérdése, elég sokan képesek lesznek ellátni magukat.

szil_ 2016.09.29. 23:12:01

„Ennek az összegnek a századából lehetne bármelyik sivatagot termővé varázsolni,...”

Nem lehetne. A sivatagok kizöldítésének nincs meg a technológiája. A félsivatagok (200 mm csapadék évente) kizöldítésének nem a hiányzó technológia az akadálya, hanem a helyben lakók tudása és akarata. Azt pedig erőszakkal nem lehet elérni, szelíd módszerekkel pedig rendkívül lassú a folyamat.

A túlnépesedéssel pedig az a baj, hogy van.
A földön elérhető nyersanyag és meg nem újuló energia Afrikában éppúgy szükséges, mint Európában, USA-ban, Koreában vagy Japánban. Utóbbiak ennek a nyersanyagnak és energiának egy részét kf-re fordítják, mindenki más pedig pénzért kapja meg termék formájában (vagy éppen lopott tudás formájában).
Láthatod, hogy teljesen mindegy, hogy hol szaporodnak, és az is, hogy milyen társadalmi helyzetben levők.
A megújuló energiákkal ki tudjuk váltani a meg nem újulókat, de a nyersanyagokból előbb-utóbb kifogynak a készletek.
A Mars kolonizálása reményt ad arra, hogy ezt az élősködő fajt párezer évvel tovább szaporítsuk. Persze a Mars után jönni fog újabb és újabb lerabolható bolygó, vagy bolygók holdjai.