2016. november 25. 15:58 - Zöld Intézmény

Autós üzemmód a telefonokba?

Amerikában a napokban egy igen érdekes újítási elképzelés merült fel a Közlekedési Minisztériumban. Jogszabályban köteleznék ugyanis az okostelefonok gyártóit, hogy a szoftverekben legyen egy autós üzemmód, a repülőgépes mintájára.

Az ötlet mindenképpen támogatandó, hiszen a mobilok fejlődése miatt egyre több az úgynevezett "techzombi", akik a telefonjukat bámulva, nyomkodva közlekednek, függetlenül attól, hogy azt gyalog, biciklivel vagy autóval teszik. Amellett, hogy nem igazán egészséges ez a fajta tüggőség, még nagyon veszélyes is. Biztos mindenkivel megesett már, hogy ilyen okokból ütközött valakivel, reméljük, csak gyalog. Ezt megelőzendő és kicsit talán kritizálandó a kínai Chongqing városában nagyjából egy éve csináltak a bicikli út mellé "mobilozó utat" is azok számára, akik telefont masszírozva közlekednek. 

Az autós üzemmód lényege az lenne, hogy lekapcsolná az értesítéseket és csak a GPS és segélyhívás működne rajta, illetve azon funkciók, amiket az autó segítségével tudunk vezérelni — gondolunk itt a fedélzeti számítógép felületeire, mint például az Apple CarPlay. 

Az elsődleges probléma valószínűleg az, hogy az emberek továbbra sem foglalkoznának ezzel a funkcióval és vagy figyelmen kívül hagynák vagy egyszerűen elfelejtenék. Hogy ezt megelőzzék, a minisztérium elképzelése szerint a telefonnak érzékelnie kellene, ha az illető az autóba ül és figyelmeztetnie kellene tulajdonosát a funkció használatára. Persze ezen ötlet megvalósítása a régebbi autók esetén kérdéses, hiszen ha nincs bluetooth vagy bármi lehetőség, amivel a telefon érzékelheti a kocsit, hogyan tudna figyelmeztetni?! 

Az iMagazin munkatársai rögtön tovább is gondolták az ötletet és felvetettek egyéb érdekes elképzeléseket is —a listát egy kicsit mi is bővítettük—, amiket bele lehetne építeni a szoftverekbe:

  • Munkahelyi mód: kikapcsolna a Facebook, Twitter, Instagram, Tinder, játékok
  • Családi üzemmód: letiltaná a beszélgetős szoftvereket, hogy az élőszó újra divatos legyen
  • Tanulási üzemmód: letiltaná a közösségi oldalakat, sőt, a telefont is csak indokolt esetben engedné feloldani
  • Edzés mód: csak a telefonra telepített, edzést segítő programok működnének

 

Szerintetek hasznos lenne az autós üzemmód? Milyen egyéb mód jöhetne még jól?

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr4711997990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cso zsi 2016.11.26. 16:18:41

A Lumia / Microsoft vonalon évek óta elérhető funkció.