2019. január 24. 13:44 - Zöld Intézmény

Miért a Szegedi Tudományegyetem a legzöldebb Magyarországon?

Nem hiába mondjuk, hogy Szeged a napfény városa. Nemcsak a napsütéses órák száma miatt, hanem a sok pozitív tulajdonságáért is kiérdemli a címet. Egy csendes, ugyanakkor programoktól nyüzsgő, család- valamint egyetemista barát, egy nagyon élhető, szép város. Ebben a környezetben található az SZTE közel 300 ingatana, amelyek környezeti terhelését évről-évre csökkenti az egyetem, kiváló eredménnyel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Greenmetric kérdőíve felsőoktatási intézmények számára, melyet a Szegedi Tudományegyetem is kitöltött. Idén az egyetem 77. lett a világranglistán, Magyarországon pedig 8. éve 1. helyezést ért el! Na de mitől is annyira „zöld” az SZTE?

 

legzoldebb_egyetem.jpg

 

Egyetemünk remekül kihasználja a megújuló energiaforrások felhasználásában rejlő lehetőségeket. A Szegedi Füvészkertben található például esővízgyűjtő tartály, a Dugonics téri épületében pedig szürkevíz rendszert alakítottak ki, melynek köszönhetően megoldott az esővíz másodlagos használata.
Tudtátok, hogy már 24 egyetemi épület tetején több mint 2700 darab napelem található? A rendszer segítségével előállítható villamosenergia kapacitás meghaladja az 1 megawattot, ami igencsak meglátszik az intézmények villanyszámláján, a környezetkímélő funkciójáról nem is beszélve.
Remek lehetőséget nyújt az ún. geotermikus kaszkádrendszer, mely öt egyetemi épület hűtését és fűtését biztosítja. A termálkútból nyert, körülbelül 85-90 ºC-os víz hőszigetelt csővezetéken jut el az épületekbe, biztosítva ezzel a megfelelő hőmérsékletet. A rendszer másik szuper előnye, az üvegházi gáz kibocsátásának csökkentése, ez körülbelül 5,9 tonnát jelent!

 

vodor.jpg hoszivattyu.jpg

 

napelem.jpg

 

Hallgatóként szembetűnőbbek lehetnek az egyetem zöld rendezvényei. A SZTE TIK-ben volt már például Víz világnapja, csomagolásmentes nap, vagy a WWF által elindított Föld Órája rendezvény. Ezek a programok mind a környezettudatos gondolkodás fontosságára hívják fel a figyelmeteket.

A SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ fontosnak tartja a látogatók, vagyis a Ti véleményeteket, visszajelzéseiteket! Szerencsére a látogatói elégedettségi felmérés eredményéből tisztán látszik, hogy Ti is fontosnak tartjátok a környezetet, és annak védelmét (több mint ezer fő kitöltő közül 78%-a ítélte meg elvárásként).

Tegyünk együtt a zöldebb környezetért!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldintezmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr8614586144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.