2019. január 24. 13:44 - Zöld Intézmény

Miért a Szegedi Tudományegyetem a legzöldebb Magyarországon?

Nem hiába mondjuk, hogy Szeged a napfény városa. Nemcsak a napsütéses órák száma miatt, hanem a sok pozitív tulajdonságáért is kiérdemli a címet. Egy csendes, ugyanakkor programoktól nyüzsgő, család- valamint egyetemista barát, egy nagyon élhető, szép város. Ebben a környezetben található az SZTE közel 300 ingatana, amelyek környezeti terhelését évről-évre csökkenti az egyetem, kiváló eredménnyel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Greenmetric kérdőíve felsőoktatási intézmények számára, melyet a Szegedi Tudományegyetem is kitöltött. Idén az egyetem 77. lett a világranglistán, Magyarországon pedig 8. éve 1. helyezést ért el! Na de mitől is annyira „zöld” az SZTE?

 

legzoldebb_egyetem.jpg

 

Egyetemünk remekül kihasználja a megújuló energiaforrások felhasználásában rejlő lehetőségeket. A Szegedi Füvészkertben található például esővízgyűjtő tartály, a Dugonics téri épületében pedig szürkevíz rendszert alakítottak ki, melynek köszönhetően megoldott az esővíz másodlagos használata.
Tudtátok, hogy már 24 egyetemi épület tetején több mint 2700 darab napelem található? A rendszer segítségével előállítható villamosenergia kapacitás meghaladja az 1 megawattot, ami igencsak meglátszik az intézmények villanyszámláján, a környezetkímélő funkciójáról nem is beszélve.
Remek lehetőséget nyújt az ún. geotermikus kaszkádrendszer, mely öt egyetemi épület hűtését és fűtését biztosítja. A termálkútból nyert, körülbelül 85-90 ºC-os víz hőszigetelt csővezetéken jut el az épületekbe, biztosítva ezzel a megfelelő hőmérsékletet. A rendszer másik szuper előnye, az üvegházi gáz kibocsátásának csökkentése, ez körülbelül 5,9 tonnát jelent!

 

vodor.jpg hoszivattyu.jpg

 

napelem.jpg

 

Hallgatóként szembetűnőbbek lehetnek az egyetem zöld rendezvényei. A SZTE TIK-ben volt már például Víz világnapja, csomagolásmentes nap, vagy a WWF által elindított Föld Órája rendezvény. Ezek a programok mind a környezettudatos gondolkodás fontosságára hívják fel a figyelmeteket.

A SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ fontosnak tartja a látogatók, vagyis a Ti véleményeteket, visszajelzéseiteket! Szerencsére a látogatói elégedettségi felmérés eredményéből tisztán látszik, hogy Ti is fontosnak tartjátok a környezetet, és annak védelmét (több mint ezer fő kitöltő közül 78%-a ítélte meg elvárásként).

Tegyünk együtt a zöldebb környezetért!

 

Szólj hozzá!
2018. június 14. 11:07 - Zöld Intézmény

Elektromos autók használtan

Az elektromos autók terjedése mára egyértelművé vált, azonban sajnos még mindig elég sok kompromisszummal járnak. Második autónak viszont tökéletesek, sőt, ha valaki csak városban járkál, akár első számú gépként is lehet rájuk gondolni. De milyen opciók vannak jelenleg?

  

Renault Zoe

A Reanult kisautója teljesen elektromos hajtással érkezik, kétféle motorral. A kisebbik akkupakk és motor nagyjából 180 kilométeres hatótávval, míg a nagyobb Q90-es akár 340 km-es hatótávval is kapható. Ez a kis aranyos autó jelenleg nagyjából 4 millió forintba kerül használtan, 3 évvel a háta mögött. Ez persze nagyon sok pénz egy olyan kocsiért, amivel limitálva van a távolság, amit megtehetünk, de ha belegondolunk, hogy Budapest fele menet már Kecskeméten is van gyorstöltő, amivel 30-40 perc alatt 80%-ra tölthetjük az akksikat, máris nem olyan vészes a dolog. A Zoe belsőtere igen visszafogott, sehol nem látni rajta nagyon kényes felületeket vagy drága anyagokat. Egy jól kitalált, minimalista kisautó érzetét kelti, mint ahogy az is. Külsőre nem olyan jellegzetes és új, mint a soron következő német, de azért jellegzetes és látványos jármű. Magyarország egyik talán legismertebb elektronautája is csinált róla egy videót, íme:

BMW i3

A BMW sem maradhatott ki az elektromos autókat gyártó vállalatok sorából és nem is akármivel álltak elő! Az i3 egy nagyon futurisztikus kinézetű városi gép lett, ami rejtett hátsó ajtajaival igazából kupés kinézetet kapott, ám pont az említett ajtók miatt még praktikus is. Erről az autóról fontos tudni, hogy a cég teljesen a fenntarthatóság és újrahasznosítás jegyében készítette a járművet, tehát nem csak az elektromos motor "zöld" benne, hanem a felhasznált anyagok is. Hatótáv terén a 33 kWh-s akkupakk nagyjából 220 kilométert tud, ami egészen jónak mondható. Természetesen a német jelvény az áron is sokat dob, itt a használt, nagyjából 4-5 éves kocsik 6-6,5 millió forintnál indulnak. Ez már annyira nem mondható barátinak, de a Zoenál sokkal agilisabb, sportosabb gépet kapunk a pénzünkért (igaz, kisebb hatótávval). Handrás tulajdonosi szemmel tud az autóról nyilatkozni, íme az egyik ilyen videója:

Nissan Leaf

A Leaf a legnagyobb számban eladott elektromos autó a világon, ami jól mutatja, hogy mennyire sikerült eltalálnia a Nissannak ezt a modellt. Az első generációs gép kinézetre sokaknak nem tetszik, mivel kicsit békaszerű orrot és furcsán csapott feneket kapott, ám az elvitathatatlan, hogy egyedi forma lett. Mindenképpen meg kell említeni azt is, hogy az itt felsoroltak közül ez a legolcsóbb autó, hiszen használtan már 3,5 millió forintért a miénk lehet egy szép példány. Az autó belül nagyon tágas, 5 ember is belefér, bár a hosszú utakon azért annyira nem lesz a hátul ülőknek kényelmes. A hatótáv tekintetében nagyon fontos megemlíteni, hogy az eddigi autókkal szemben a Nissannak nincs akku hűtési és fűtési egysége, így a levegőztetésük illetve egyenletes hőmérsékleten tartásuk nem igazán megoldott. Azonban így is 180-200 kilométereket meg lehet tenni a kocsival, aminek elegáns, furutisztikus beltere űthajós érzésű vezetést biztosít.

 

Fiat 500e

A Fiat kisautója a retro vonalra és az olaszos életérzésre épít. Nagyjából 4-4,5 milliós használt árával a kis versenyünk középmezőnyében kap helyet, hatótáv terén viszont sajnos igen alul marad. A kis olasz ugyanis nagyjából 150 kilométert tud megtenni egy töltéssel, és társaival szemben nem lehet gyorstöltőre csatlakoztatni, ami a visszatankolás idejét is igen-igen meglódítja. Ezek ellenére azonban városba nagyon jó megoldás lehet, mivel aprócska termetéhez az elektromos motorok nyomatéka olyan jól illik, mint pörkölthöz a nokedli! Egy hihetetlenül vicces, sportos, mosolygós vezetési élményt nyújt, úgy érezheti magát az ember, mint egy pulikutya a terelt juhok között. 

 

Ezek lennének tehát azok az autók, amiket a teljes elektromos hajtás nagyon jó városi gépekké varázsol. Minimálisan ingázásra is alkalmasak, illetve kis tervezéssel akár az egész országot be lehet velük szelni keresztül-kasul. Nem szabad elfelejteni, hogy ezekkel a járművekkel nem csak a benzinen spórolunk, hanem a szervizelésen is: nincsen olajcsere, a visszatöltés miatt kevésbé kopnak a fékek és egyéb ilyen praktikus dolgok vannak, amik miatt a jövő elektromos. Van esetleg olyan autó, amit nem említettünk? Ti melyiket vennétek?

 

Szólj hozzá!