2019. január 24. 13:44 - Zöld Intézmény

Miért a Szegedi Tudományegyetem a legzöldebb Magyarországon?

Nem hiába mondjuk, hogy Szeged a napfény városa. Nemcsak a napsütéses órák száma miatt, hanem a sok pozitív tulajdonságáért is kiérdemli a címet. Egy csendes, ugyanakkor programoktól nyüzsgő, család- valamint egyetemista barát, egy nagyon élhető, szép város. Ebben a környezetben található az SZTE közel 300 ingatana, amelyek környezeti terhelését évről-évre csökkenti az egyetem, kiváló eredménnyel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Greenmetric kérdőíve felsőoktatási intézmények számára, melyet a Szegedi Tudományegyetem is kitöltött. Idén az egyetem 77. lett a világranglistán, Magyarországon pedig 8. éve 1. helyezést ért el! Na de mitől is annyira „zöld” az SZTE?

 

legzoldebb_egyetem.jpg

 

Egyetemünk remekül kihasználja a megújuló energiaforrások felhasználásában rejlő lehetőségeket. A Szegedi Füvészkertben található például esővízgyűjtő tartály, a Dugonics téri épületében pedig szürkevíz rendszert alakítottak ki, melynek köszönhetően megoldott az esővíz másodlagos használata.
Tudtátok, hogy már 24 egyetemi épület tetején több mint 2700 darab napelem található? A rendszer segítségével előállítható villamosenergia kapacitás meghaladja az 1 megawattot, ami igencsak meglátszik az intézmények villanyszámláján, a környezetkímélő funkciójáról nem is beszélve.
Remek lehetőséget nyújt az ún. geotermikus kaszkádrendszer, mely öt egyetemi épület hűtését és fűtését biztosítja. A termálkútból nyert, körülbelül 85-90 ºC-os víz hőszigetelt csővezetéken jut el az épületekbe, biztosítva ezzel a megfelelő hőmérsékletet. A rendszer másik szuper előnye, az üvegházi gáz kibocsátásának csökkentése, ez körülbelül 5,9 tonnát jelent!

 

vodor.jpg hoszivattyu.jpg

 

napelem.jpg

 

Hallgatóként szembetűnőbbek lehetnek az egyetem zöld rendezvényei. A SZTE TIK-ben volt már például Víz világnapja, csomagolásmentes nap, vagy a WWF által elindított Föld Órája rendezvény. Ezek a programok mind a környezettudatos gondolkodás fontosságára hívják fel a figyelmeteket.

A SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ fontosnak tartja a látogatók, vagyis a Ti véleményeteket, visszajelzéseiteket! Szerencsére a látogatói elégedettségi felmérés eredményéből tisztán látszik, hogy Ti is fontosnak tartjátok a környezetet, és annak védelmét (több mint ezer fő kitöltő közül 78%-a ítélte meg elvárásként).

Tegyünk együtt a zöldebb környezetért!

 

Szólj hozzá!
2018. július 19. 16:05 - Zöld Intézmény

Xiaomi Bluetooth Audio Reciever teszt — 2. kör

A Xiaomi által készített fej- és fülhallgató kiegészítőről már írtunk egy cikket, amiben a csomag tartalmát és a kezdeti benyomásokat ecseteltük. Aki lemaradt volna, az itt pótolhatja. Azóta eltelt már több, mint 3 hét, ami alatt a kütyü napi használatban volt, íme hát az eddigi tapasztalatok.

Sajnos nem állíthatjuk, hogy tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A kapcsolódása sem tökéletes, sokszor el-eldobja a Bluetooth-t, sőt van, ami után gyorsan ismét magáratalál, de ezen rövid idő pont elég arra, hogy a zene megálljon. Másik probléma az, hogy nem lehet vele telefonálni. Ha érkezik egy hívás jelzi, hogy az befutott, de iOS rendszerű készülékekkel ennyi, amit tud. Android esetén kihangosítja a fejhallgatóra, de a hívás után nem indul automatikusan el a zene. A másik negatívum, hogy előfordult, hogy amikor az asztali géphez kapcsolódott, nem érzékelte annak rendszer által belőtt hangerejét. Hiába próbáltuk bármilyen irányba mozdítani a csúszkát, a fejhallgatón maradt ugyanaz a zavaróan nagy hangerő. Érdekesség, hogy ha annak a programnak a hangerejét állítottuk, ami a zajok forrása volt, akkor működött az eszköz. Ezzel tehát ki lehet játszani ezt a bugot, de azért bajos mindennek egyesével állítani a hangerejét...

Azt viszont meg kell hagyni, hogy a hangminőségére nem lehet panasz. Nagyon jól szól, minimális a csúszás benne (pár század másodperc lehet), nem lehet hallani ahogy "a Bluetooth pittyegve tartja a kapcsolatot". Töltési időben is nagyon gyorsnak mondható, az igért 2 órás töltés még néha sok is neki, rengetegszer kb. 1 óra után közölte, hogy "Battery high". Szintén pozitív tulajdonsága, hogy töltés közben is lehet használni, így azon rövid időre sem maradunk zene nélkül, amíg az eszköz másik végén is kábel lóg. 

Összességében tehát azt lehet elmondani, hogy olcsóbb, mint egy új Bluetooth-os fejhallgató, de nem biztos, hogy jobban megéri. A kis apró kellemetlenségek pont annyira zavaróak, hogy én lehet, hogy azt tanácsolnám inkább, hogy nagyjából kétszer ekkora összegért próbáljatok ki egy wireless- vagy truly-wireless eszközt.

 

 

Szólj hozzá!